Magnezijum

magnezij
magnezij

Magnezij
Magnezij

Izraziti je intracelularni katjon uključen u sastav oko 300 enzimskih sistema. Glavni depo su kosti gdje nerastvorljivim solima daje čvrstoću. Značajan je u metabolizmu ugljenih hidrata. Malapsorpcija, hronični pankreatitis, celijakija, upalni procesi debelog crijeva, teška malnutricija, hronični nefritisi i alkoholizam dovode do gubitka magnezijuma iz organizma.

Manifestacija deficita uz emocionalnu labilnost su poremećaji srčanog ritma, povećana kontraktibilnost glatkih mišića bronha kod astmatičara, a u trudnoći spontani pobačaji i gestacioni dijabetes.

Izvor: nalazi se u gotovo svim namirnicama, a najbolji izvori su koštunjavo voće, leguminoze i ceralije.

Dnevne potrebe u magnezijumu su za djecu od 0-6 mjeseci koja doje 26 mg, a za onu koja koriste adaptirano mlijeko 36 mg; O0d 7-12 mjeseci potrebe iznose 53 mg. Potrebe djeca od 1-9 godina kreću se od 60-100 mg. Dječaci od 10-18 godine trebaju 250, a djevojčice 230 mg. Muškarci od 19-65 godine trebaju 260, a žene 220 mg. Muškarci >65 godina trebaju 230, a žene 190 mg. Žene u trudnoći trebaju 220, a dojilje 270 mg. Radi prevencije kardiovaskularnih bolesti neke zemlje dodaju magnezijum kuhinjskoj soli ili vodi za piće (mineralne vode).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.