Prenesena trudnoća

Prenesena trudnoća
Prenesena trudnoća

Prenesena trudnoća
Prenesena trudnoća

Samo se 5% djece rodi na izračunati dan poroda. Očekivani datum poroda je samo procjena. Potpuno je normalno da se dijete rodi dva tjedna prije ili dva tjedna poslije termina. Istraživanja su pokazala da se 40 % djece rodi tjedan prije ili poslije očekivanoga datuma. Izračunati datum poroda obično nije znanstveno točan jer ne znamo točan datum začeća. Iako možete imati redovite mjesečne cikluse, datum ovulacije je procijenjen.
Ako niste sigurni u datum zadnje mjesečnice pomoću kojega je izračunat termin, liječnik će tolerirati veće odstupanje od termina. Prenesena trudnoća može biti prava, kad zaista dulje traje, ili lažna kod koje se vjerojatno radi o nepravilnim menstrualnim ciklusima ili nepoznavanju datuma zadnje menstruacije. Učestalost lažne prenesenosti je oko 7%, dok se prava prenesenost javlja u svega 1-2% trudnoća.

Djeca rastu i sazrijevaju različitom brzinom i veličina djeteta ne ukazuje uvijek na njegovu starost. Genetika ovdje igra veliku ulogu. Puno je čimbenika koji utječu na početak porođaja. Neke žene nose svoju djecu duže od ostalih. Ako je plodova voda bistra i ima je dovoljno, pokreti su redovni i posteljica normalno funkcionira, Vaše dijete je dobro.

Kod prenesene trudnoće dijete je obično veće i teže. Veličina djeteta je bitna jer utječe na lakoću kojom dijete izlazi kroz porođajni kanal. Ovi rizici uključuju duži porod zbog veličine djeteta i nesposobnosti da se kosti lubanje prilagode, kao što bi to bilo normalno kod djeteta koje se rađa u terminu.

Kako se bliži kraj trudnoće, liječnici uvijek paze na moguće probleme s posteljicom. Posteljica hrani i brine za dijete, ima znatne zalihe, redovito se prilagođava oštećenjima, popravlja štetu napravljenu nedostatkom kisika i bori se protiv starenja. No, ima i određeni vijek trajanja i možda neće biti sposobna za nastavak podrške djetetu nakon nekog vremena. Posteljica bi trebala biti sposobna opskrbljivati dijete s dovoljno hranjivih tvari do 42. tjedna trudnoće. Većina rizika prenesene trudnoće vezana je uz insuficijenciju posteljice sa smanjenom opskrbom fetusa kisikom. Rezultat je fetalna hipoksija (manjak kisika).

Do 36. tjedna mogu se nakupiti zalihe kalcija koje mogu ograničiti protok hranjivih i štetnih tvari kroz posteljicu. Liječnici postanu zabrinuti kad se trudnoća nastavi puno nakon termina poroda, jer prevelika zrelost i moguća insuficijencija posteljice mogu biti rizični za nerođeno dijete. To znači i da može izgubiti zalihe masnoća u cijelom tijelu, posebno abdomenu. Kao rezultat, njegova koža postat će crvena i naborana kao da je prevelika za njega, može se početi ljuštiti.

Majci kojoj je prošao termin poroda, ali nema nikakvih problema, treba se dopustiti spontani porod. Dobro je surađivati s liječnikom ako želi učestalije preglede nakon što je prošao očekivani datum poroda. Pravilo je, ako postoji bilo kakav znak fetalne patnje, pristati na medicinsku intervenciju.

No, nema mjesta panici jer se djeca kojima je termin poroda prošao pomno prate i postoji nekoliko načina provjere zdravlja nerođenog djeteta.

Elektronsko praćenje fetusa ( CTG ) može se koristiti kako bi se pratili otkucaji bebina srca. Ako su otkucaji srca konstantni, liječnik može pričekati s odlukom. Ako nisu, razgovarat će s Vama o porodu i ponuditi opcije na koji način će se izvesti. Vjerojatno će od Vas zatražiti da svakodnevno dolazite na preglede.

Uočavanje fetalnih pokreta je jedan od najtočnijih znakova da je sve u redu s djetetom. Broj pokreta se razlikuje od djeteta do djeteta, majke obično znaju što je normalno za njihovo nerođeno dijete. Preporučuje se brojanje fetalnih pokreta. Značajno sniženje pokreta (oko 30%) upozorava Vas da se svakako javite liječniku kako bi se procijenilo stanje djeteta.

Ultrazvukom i amnioskopijom liječnik će provjeriti izgled posteljice, disanje, tonus ploda i volumen plodove vode. Ako se amnioskopijom uoči mekonijska plodova voda i smanjena razina plodove vode, predložit će inducirani porod ili carski rez.

Testovima mokraće mjeri se količina estrogena u urinu. Niža razina estrogena može ukazivati na to da posteljica ne funkcionira optimalno. Razina se mijenja iz dana u dan pa je potrebno napraviti nekoliko serija testova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.