Obljuba nad maloljetnim licem


(čl.91 KZ).
Objekt je maloljetno lice koje nije navršilo 14 godina, bez obzira na pol, a izvršilac je muško ili žensko lice.
– Ako se djelo vrši obljubom, izvšilac može biti muško i žensko lice, a pasivni subjekt muško i žensko lice suprotnog pola mlađe od 14 godina.
– Ako je u pitanju protivprirodni blud, onda lice koje to vrši je samo muška osoba, a pasivni subjekt muška ili ženska osoba mlađa od 14 godina.
Sudsko medicinsko vještačenje sastoji se u tome da se utvrdi je li postojao snošaj ili protivprirodni blud, i drugo, da se utvrdi polna zrelost objekta, odnosno pasivnog subjekta ovog djela.

OBLJUBA ILI PROTIVPRIRODNI BLUD ZLOUPOTREBOM POLOŽAJA

(čl.92 KZ)
Sudsko medicinsko vještačenje u ovom djelu sastoji se kao i u prethodnom u utvrđivanju snošaja ili protivprirodnog bluda, povreda na napadaču itd.

PROTIVPRIRODNI BLUD

(čl.93 KZ)
Protivprirodni blud, prema našem Krivičnom zakonu, ima iste elemente prinude kao što su elementi prinude kod silovanja, s tom razlikom, što kod protivprirodnog bluda nije cilj immissio membri in vaginam, nego
– immissio membri in anum,
– coitus per anum, (paedication), muške ili ženske osobe.
Za protivprirodni blud između lica muškog pola (muška homoseksualnsot), zakonodavac je predvidio za učinioca kaznu zatvora do 1 godine.

Homoseksualnost pripada grupi perversitas sexualis u izboru erotskog objekta, perversio in objectu. Sudsko medicinska ekspertiza je ista kao i u slučajevima silovanja, i ima cilj da utvrdi, da li je obavljen snošaj, i da li na tijelu napadača i žrtve postoje povrede.
ČIN AKTIVNE HOMOSEKSUALNOSTI ne može se sa sigurnošću utvrditi, sem u izuzetnim slučajevima kada se na vratu glans penisa nađu tragovi tuđih fekalija ili dlake iz predjela čmara drugog partnera.
ČIN PASIVNE HOMOSEKSUALNOSTI može ostaviti izvjesne znake, pa je i expertiza u ovakvim slučajevima valjanija. Pregled anusa i njegove okoline, ozljede na anusu, proširen čmarni otvor, nalaz spermatozoida u anusu i okolini, može pružiti dragocjene podatke za utvrđivanje djela protivprirodnog bluda. Ozljede na anusu mogu poticati ne samo od nesrazmjernosti debljine uda i širine anusa, homoseksualnog silovanja, surovosti pri imisiji membruma, nego ozljede mogu poticati i kod otežane defekacije, pri klistiranju, usljed hemoroida, kod analne onanije itđ, što treba imati na umu prilikom vještačenja.

BLUDNE RADNJE

(čl.94 KZ)
Bludna radnja je svaka fizička radnja osim obljube i protivprirodnog bluda, koja se vrši, na tijelu, ili dodirom tijela, a koja ima za cilj zadovoljenje polnog nagona. Znači, ako fizički kontakt između jedne i druge osobe nije postojao, onda ne postoji ni bludna radnja. Bitno je da se dodirom tijela druge osobe ide na zadovoljenje polne pohote. Tu spadaju raznovrsni nasilni polni postupci bilo iz oblasti prirodnog ili neprirodnog polnog opštenja, osim obljube i protivprirodnog bluda, kojima se zadovoljava polna pohota preko tijela druge osobe, heteroseksualne ili homoseksualne osobe. Bludna radnja sastoji se iz dodirivanja, pipanja, štipanja, trljanja polnih organa ili dijelova tijela u blizini polnog organa i to rukom, ustima, jezikom itd.[/lang_ba]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.