Trudnoća u rudimentarnom rogu uterusa

uterus
uterus

uterus
uterus

Sa sličnim samo još burnijim simptomima kao kod rupture jajovoda protiče ruptura gravidnog rudimentarnog roga uterusa, iako tu nije riječ o pravoj ektopicnoj trudnoći.

Naime, kod anomalije u razvoju uterusa, kada se pored jednog roga uterusa, u kome se može razvijati normalna trudnoća, razvije i rudimentarni rog koji ima izvjesnu šupljinu i sopstveni prolazan jajovod, i u njemu može u izuzetnim prilikama da nastane ektopični graviditet; ektopičan utoliko što rudimentarni rog nije povezan sa dupljom glavne materice, pa trudnoća u njemu ima sve karakteristike vanmaterične trudnoće.

U takvoj situaciji, zbog loših uslova za opstanak, trudnoća se samo donekle razvija, ali već u prvim mjesecima nastaje ruptura gravidnog rudimentarnog roga praćena vrlo burnim simptomima, koje karakteriše nagli oštar bol u trbuhu na strani gravidnog roga, praćen kolapsom i vrlo brzo znacima naglog intraabdominalnog krvarenja. Ovi znaci ukazuju na akutni abdomen i zahtjevaju hitnu hiruršku intervenciju, jer, kao i kod ekstrauterine trudnoće, i ovdje je terapija isključivo operativna.

4 Comments

  1. mojoj ženi je rađeno čišćenje jer je bio u rogu materice. plod je bio star nepune 5 nedelje i to je urađeno carskim rezom.

    pitanje je da li je to moralo da se uradi carskim rezom ?

  2. mojoj ženi je rađeno čišćenje ploda jer je isti bio u rogu materice. plod je bio star nepune 5 nedelje i to je urađeno carskim rezom .

    pitanje je da li je to moralo da se uradi carskim rezom ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.