Antiparkinsonici

L-dopa
L-dopa

L-dopa
L-dopa

Parkinsonova bolest: tremor udova, rigidnost mišića, bradikinezija (otežani i usporeni pokreti), nenormalno stajanje i hod.

Dokazano je da postoji smanjenje koncentracije dopamina u strijatumu. Naime dopaminergični neuroni u nucleus niger šalju svoje aksone u strijatum odakle se oslobađa dopamin koji inhibira holinergične neurone. Smanjenje koncentracije dopamina u strijatumu dovodi do nekontrolisane aktivnosti holinergičnih neruona što preko korteksa i kičmene moždine na skeletnim mišićima dovodi do znakova parkinsonizma.

Lijekovi kao antiparkinsonici baziraju se na tome da se pojača djelovanja dopaminergično g sistema ili uspostavi drugačija inhibicija holinergičnog sistema. Djelimo ih na

Lijekovi koji podižu nivo dopamina L-dopa
Dopaminergični agonsiti Brom-kriptin
Lijekovi koji oslobađaju dopamin Amantadin
Antagonisti acetilholina Muskarinski blokatori

L-Dopa

L dopa je prekursor dopamina i pomoću enzima dekarboksilaze se pretvara u dopamin i na periferiji i u CNS-u.

Farmakokinetika

Nakon što se primjeni peroralno razgrađuje se u velikom procentu 80-90% te ga se samo 10-20% apsorbuje a samo 1-2% ulazi u mozak. Zbog toga se mora primjenjivati u velikim dozama.

U kombinovanom liječenju primjenjuje se sa karbidopa koja je inhibtor dekarboksilaze a slabo prolazi u cns tako da mu se djelovanje bazira na periferiji i time se isključuju neželjeni periferni efekti l-dope i smanjuje potrebna doza za 5-10 puta. Lijekovi se uglavnom sada prave u ovoj kombinaciji.

Farmakološko djelovanje

  • doza se postepeno povećava da bi se izbjegle nuspojave
  • kod 75% bolesnika povlače se simptomi parkinsonizma

Nuspojave

  • mučnina i povraćanje kao posljedica stimulacije centra za povraćanje jer je oko njega krvno-možda barijera slaba (logično!)
  • ortostatska hipotenzija
  • aritmija – jer potiče b receptore u srcu
  • psihički poremećaji – konfuzija, nesanica, halucinacije
  • dugotrajna primjena – on off effect  – nagli gubitak motiliteta
  • nekontrolisani pokreti lica

Bromkriptin

Dopaminergični agonist – stimulacijom dopaminergičnih receptora u strijatumu dovodi do poboljšanja. Primjenjuje se kod parksinsonizma kod kojeg levodopa ne djeluje dovoljno dobro.

Uzrokuje različite nuspojave između ostalog i slušne halucinacije

Amantadin

Antivirusni lijek koji dovodi do oslobađanja dopamina sa nervnih završetaka a djelimično djeluje kao antiholinergik. Služi za liječenje blažih oblika bolesti- gubi djelotvornost nakon 6-8 mjeseci primjene

Antiholinergični lijekovi – muskarinski blokatori

Najpoznatiji antiparkinsonik iz ove grupe je sintetski antiholinergik biperidin (Akineton ®). Mada se nekad koristio i atropin. Djelimično uklanjaju simptome bolesti posebno tremor i rigidnost. Koriste se posebno za suzbijanje stanja sličnih parkinsonovoj bolesti.

Neželjeni efekti: mentalna konfuzija, halucinacije, urinarna retencija i konstipacija (atropinski znaci).

1 Comment

  1. PACIENT IZ SKOPJA TRZI HITNO SAVET JER IMAM PARKINSONOVU BOL U ZADNJA5 DANA NAGLO MI SE UKOCUVAT NOZETE I 1 RAKAA PRIMAM LOVODOPA 4*0,5 I MIRAPEXIN 3*1.5 HVALA VAN//

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.