Djelovanje akceleracije na organizam

Akceleracija
Akceleracija
Akceleracija
Akceleracija

Organizam čovjeka dobro podnosi ravnomjerne brzine i to čak one ogromne kojim se kreću svemirski brodovi ali ubrzanje ne. Svaka promjena brzine kretanja bez obzira u kojem smjeru uzrokuje poremećaje i to prvenstveno cirkulacije. Kako je krv pokretna u organizmu, a sa tim poremećajima cirkulacije idu i poremećaji disanja, te poremećaji vida, svijesti i ravnoteže.

Od akceleracije razlikujemo linearnu ili prostu i angularnu ili ugaonu. E ta angularna akceleracija može biti pozitivna tj. ako je kretanje npr. aviona u unutrašnjem lupingu, a tijelo pilota se u tom slučaju kreće u kraniokaudalnom smjeru. Obratno je negativno ubrzanje, kod vanjskog lupinga. Transverzalno ubrzanje je kada imamo kretanje po anteroposteriornoj osovini.

Pozitivno ubrzanje kod angularne akceleracije

Zbog djelovanja sila krv se iz gornjih dijelova tijela premješta u donje tako da kranijalni dijelovi tijela trpe nedostatak krvi i posljedičnu hipoksiju. Uslijed toga se javlja crnilo pred očima, a kod većih ubrzanja npr. onih od 9 g javlja se i gubitak svijesti.

Povišen pritisak u donjim dijelovima tijela uzrokuje ponekad petehijalna krvarenja u donjim ekstremitetima.

Ako akceleracija do oko 15 g djeluje kratko možda 1-2 sekunde to ne ostavlja trajne posljedice na mozak međutim ukoliko djeluje duže moguća su trajna oštećenja moždanog tkiva uslijed  hipoksije.

Snažna akceleracija npr. 20 g može da uzrokuje lomove kostiju pogotovo kičme ali to su već vrijednosti koje ni konstrukcija aviona ne može izdržati.

Negativna angularna akceleracija

Pri negativnoj angularnoj akceleraciji krv iz donjih dijelova tijela jurne u glavu i povećava se krvni pritisak u mozgu. Međutim postoji i zaštitni mehanizam jer povećava se i priliv likvora u gornje dijelove tijela, sa vanjske strane krvnih sudova stvara se pritisak koji ih sprječava da pucaju. Ali kod velikih negativnih akceleracija može doći do pucanja moždanih krvnih sudova i smrti.

Inače se djelovanje negativne akceleracije kao i kod pozitivne prvo manifestuje na vidu, jer se ovdje javlja prolazno crvenilo pred očima, kasnije zbunjenost i pojavu blažih psihičkih poremećaja kao kod potresa mozga. A kod velikih ubrzanja od preko 5 g javljaju se maloprije spomenuta apoplektična krvarenja. Opet rijetko koji avion može izdržati akceleraciju od –5 g.

Transverzalna akceleracija

Ima mnogo manje štetno djelovanje. Tako da pilot u ležećem ili sjedećem položaju može podnijeti mnogo veća ubrzanja nego kod angularnih, ali su same sile manje, rijetko kad veće od 1 g.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.