Pušenje i trudnoća

Pušenje i trudnoća
Pušenje i trudnoća

Posljednjih godina, iako se u svijetu, a posebno u zapadnim zemljama vodi energična propaganda protiv pušenja, broj pušača uglavnom se ne smanjuje. Slična je situacija i u našem okruženju u kojem se protiv pušenja organizirana borba vodi samo simbolično. Značajan pozitivan korak načinjen je ipak time, što se pušenje danas ne dozvoljava na radnim mjestima, u zajedničkim prostorijama i na skupovima i sastancima.

Pušenje je štetno po zdravlje i nikome se ne preporuča zbog toksičnih sastojaka izgorjelog duhana, a posebno zbog nikotina koji dužom upotrebom čini korisnika ovisnim od duhana. Štetnost duhana po zdravlje pušača dokazana je mnogo češćom pojavom oboljenja respiratornih organa i organa probavnog trakta, kao i malignih oboljenja kod pušača, nego kod nepušača (kronični bronhitis, emfizem pluća, gastritis, ulkus želuca i dvanaesnika, karcinom bronhusa). Pri tome, treba znati da nije štetno samo pušenje no i stalno i dugotrajno zadržavanje u zadimljenim prostorijama u kojima drugi puše.

Kako među pušačima ima i mnogo mladih žena u generativnom životnom dobu, to se liječnici relativno često sreću s trudnicama pušačima, koje ponekad puše po više cigareta na dan. Na taj način one u svoj organizam s duhanskim dimom unose znatne količine ugljičnog monoksida i nikotina. Praćenja trudnoće i stanje tih žena tijekom trudnoće pokazala su da, iako to ne osjećaju, one pate od izvjesnog stupnja anoksije i intoksikacije ugljičnim monoksidom, a osobito od intoksikacije nikotinom.

Pri tome se štetno djelovanje ovih otrova preko posteljice prenosi i na plod, koji je zbog toga ometen u svom normalnom intrauterinom razvoju. Zbog toga se kod žena pušača nešto češće nego inače javljaju spontani abortusi i razvoj plodova i napredovanje u rastu je nešto sporije. Rezultat toga je manja težina novorođenčadi žena koje puše tijekom trudnoće u odnosu na kontrolnu skupinu i manja otpornost takve djece u prvim danima ekstrauterinog života. Isto tako žene pušači češće nego nepušači rađaju nedonesenom djecu.

Pored ovih kliničkih dokaza o štetnosti duhana na trudnoću, slični dokazi postignuti su i na eksperimentalnim životinjama u ogledima.

Zbog toga trudnicama već od početka gravidiieta treba savjetovati da prestanu pušiti ili bar da pušenje svedu na najmanju mjeru. Isto tako, one moraju biti što više na čistom zraku i da se klone prostorija ispunjenih duhanskim dimom u kojima borave drugi pušači.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.