Hladne ruke?

Hladne ruke
Hladne ruke
Hladne ruke
Hladne ruke

Zima, niske temperature, vjetar, pa i nije čudno ako su vam ruke hladne. Međutim, šta ako je tako tokom cijele godine i ako su vam ruke gotovo ledene?

Prirodan način na koji naše tijelo održava temperaturu je usporavanje cirkulacije krvi, što uzrokuje hladne ekstremitete. Čak i kada je napolju temperatura umjereno niska, hladne ruke su tada uglavnom samo znak da vaše tijelo pravilno funkcioniše kako bi regulisalo tjelesnu temperaturu.

Ipak, ako su vam ruke veoma često i veoma mnogo hladne, obratite dobro pažnju i ne zanemarujte ovaj problem jer to može biti simptom i nekih zdravstvenih oboljenja.

Obavezno se obratite ljekaru u slučaju da:

  • Su vam ruke i stoplala konstantno hladni
  • Primjetite promjene u boji kože
  • Osjećate utrnulost
  • Osjećate trnce
  • Vam se pojave čireve ili plikovi
  • Vam koža otvrdne ili postane previše zategnuta

Odlazak ljekaru u ovim slučajevima može biti od presudnog značaja za vaše zdravlje jer pored osjećaja neugodnosti zbog hladnoće ruku, vrlo je moguće da vas iznenadi dijagnostikovanje neke od bolesti koje su najčešće povezane se hladnim ekstremitetima: anemija, dijabetes, periferna arterijska bolest i neke druge bolesti koje utiču na smanjenje cirkulacije krvi u udovima.

Takođe, konstantno hladne ruke i stopala mogu biti i reakcija na neke lijekove poput lijekova za štitnu žlijezdu, protiv migrene i sl.

Ono što sami možete da uradite ne biste li umanjili ovaj problem je svakako obavezno nošenje rukavica pri svakom izlasku napolje. One ne moraju biti debele, već je važniji kvalitet materijala od kojih su napravljene i koji će vas dobro zaštititi od hladnoće, vjetra i snijega. Pri tome, rukavice ne smiju previše da stežu ruke kako ne bi dodatno smanjile cirkulaciju. Ako treba da nešto odradite napolju, na nižoj temperaturi, nosite rukavice bez prstiju koje će zaštiti ruke, a ostaviti prste slobodnim da rade.

Njega ruku je takođe neizostavna, a podrazumjeva redovno nanošenje kreme od čijeg sastava je važnije da je dobro utrljte u kožu. Ne samo što će efekti kreme biti veći, već ćete tako i ubrzati cirkulaciju, zbog čega će vam ruke biti toplije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.