Glatki endoplazmatski retikulum

Endoplazmatski retikulum
Endoplazmatski retikulum
Endoplazmatski retikulum
Endoplazmatski retikulum

Pošto su lipidi izrazito hidrofobni oni ne nastaju u citosolu, nego u ER. Od ER-a se prenose do ostalih membrana, ili preko glatkog ER do trans golgijeve mreže, preko vezikula ili proteinskih nosača. Membrane eukariotskih stanica sastoje se od fosfolipida, glikolipida i holesterola. Većina fosfolipida sintetizira se na citosolnoj strane ER-a iz u vodi topljivih preteča. Masne kiseline se najprije prebace sa koenzima A na glicerol–3–fosfat, te tako nastali spoj ugradi u membranu. Enzimi na citosolnoj strani membrane mijenjanju fosfatidnu kiselinu u diacilglicerol i kataliziraju dodavanjem raznih polarnih skupina glave lipida, te tako nastaju fosfatidilkolin, fosfatidilserin, fosfatidiletanolamin i fosfatidilinozitol. Ti fosfolipidi omogućuju hidrofobnim lancima masnih kiselina da ostanu uronjeni u membrani dok enzimi na citosolnoj strani kataliziraju njihove reakcije u citosolu sa pretečama koje su topljive u vodi (npr. CFP-holin).

Proteini pod imenom F-lipaze omogućuju prebacivanje fosfolipida na drugu stranu membrane radi očuvanja stabilnosti membrane (osiguranje ujednačenog rasta obiju strana). U ER-u se također sintetizira holesterol i ceramid, koji se u GA-u može pretvoriti u glikolipide ili u sfingomijelin.

ER-a ima općenito mnogo u stanicama koje aktivno sintetiziraju lipide (jajnici i testisi). Jetra sadrži enzime za pretvorbu različitih sastojaka topljivih u lipidima i igra važnu ulogu u detoksikaciji od lijekova. Proteini i lipidi se prenose sa prijelaznog ER tako da pupaju kao vezikule koje se prenose do GA. Od GA se mogu dalje prenositi do endosoma, lizosoma ili do stanične membrane, a njihova orijentacija se putem ne mijenja. Oni imaju na svojoj citosolnoj strani signale za izvoz iz ER. Proteini koji djeluju u ER-u imaju ciljni slijed KDEL ( Lys-Asp-Glu-Leu ), koji ih vraća u ER, a ako se taj slijed ukloni oni će biti izbačeni iz stanice. Neki transmembranski proteini iz ER-a na sličan način su obilježeni kratkim završnim C-slijedovima koji sadržavaju lizina (sljedovi KKXXX). Proteini koji imaju ove sljedove se pakiraju u reciklažne vezikule i vraćaju u ER.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.