Bol u prsnom košu

Bol u prsima
Bol u prsima
Bol u prsima
Bol u prsima

Bol u prsima je čest simptom bolesti koji dovodi bolesnika liječniku. Bol u prsima može biti uzrokovan bolestima srca, krvnih žila i bolestima drugih organa koji se nalaze u prsima. Znatno rjeđe mogu i bolesti trbušnih organa uzrokovati refleksnu bol u psima.

Uzroci bola u prsnom košu mogu biti:

  • srčana bol – nastaje zbog ishemije, lokalizirana je retrosternalno, iradira u lijevu ruku, mandibulu ili podlakticu, bol je tipa pritiska ili stezanja, javlja se pri naporu ili stresu (bol u akutnom infarktu miokarda je snažnija, ne ovisi o naporu, ne prolazi na nitroglicerin i traje duže od 20 min, često satima).
  • perikardijalna bol (perikarditis) – nastaje zbog upale perikarda, ne ovisi o naporu, pojačava se disanjem ili kašljanjem, te pri ležanju na ravnom ili kod gutanja, dok se smanjuje u sjedećem položaju ili naginjanjem prema naprijed, lokalizirana retrosternalno, širi se u lijevi trapezijus.
  • aortna bol – javlja se kod aneurizme ili disekcije aorte, intenzivna je, bol nastaje kao « grom iz vedra neba «, bol ima karakter paranja, lokalizirana centralno u prsištu sa širenjem u leđa, ne mijenja se promjenom položaja ili disanjem, javlja se uglavnom u hipertoničara ili kod Marfanovog sindroma.
  • bol jednjaka – najčešće nastaje zbog upale, spazma, tumora ili refluksa, lokalizirana retrosternalno (pečenje – osobito nakon obilnijeg obroka, žgaravica, odinofagija), traje par minuta do par sati, kod refluksa prolazi na antacide, kod spazma bol prolazi na nitroglicerol.
  • pleuralna bol – nastaje zbog upale pleure, tumora ili pneumotoraksa, oštra je, lokalizirana u postraničnom području donje polovine jednog prsišta, pojačava se kašljanjem i disanjem, a smanjuje se ležanjem na bolesnoj strani
  • bol u dušniku – zbog upale ili izraslina, pojačava se kašljanjem, lokalizirana u dubini ispod prsne kosti
  • muskulo–skeletna bol – čest je, ali se ne zna tačan uzrok, bol tipa pipkanja (pacijenti osjetljivi na palpaciju).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.