Frakture orbite

Orbita
Orbita
Orbita
Orbita

Frakture orbite mogu biti eksterne i interne (blow-out frakture).

Eksterni prijelomi orbite su posljedica direktne traume orbitalnog ruba i mogu biti kombinirane s unutrašnjim frakturama. Palpacijom rubova orbite, može se naići na defekte u koštanom rubu orbite, a dijagnoza se potvrđuje rentgenski. Često frakturom mogu biti zahvaćene i susjedne paranazalne šupljine i nos. Klinička slika će ovisiti o zahvaćenosti orbitalnog sadržaja.

Interne frakture (blow-out frakture)  nastaju kao posljedica tupe traume (udarac šakom, nogometnom loptom, prilikom eksplozija…) kada postoji kompresija sadržaja orbite i značajan porast hidrauličnog tlaka unutar orbite. Povećanje intraorbitalnog tlaka se prenosi indirektno na koštane zidove orbite pri čemu ih oštećuje na najslabijem mjestu -lamina papiracea i dno orbite. Masno tkivo orbite, zatim donji rektusi i donji oblikvus mogu se inkarcerirati u pukotinu.

U kliničkoj slici imamo:

  • ograničenost pokreta posebno prema dole i gore
  • bol povrijeđene strane,
  • anestezija na nosu i donjem kapku,
  • dvoslike
  • enoftalmus ili egzoftalmus (pojavljuju se nakon nekoliko nedjelja)

Test forsirane dukcije je pozitivan. On se sastoji u pokušaju elevacije bulbusa kod pogleda prema gore što, ukoliko nema zapreke zbog uklještenja mišića u fraktumoj pukotini, omogućava puni opseg kretanja bulbusa. Ukoliko se bulbus pincetom ne može povući prema gore, test je pozitivan, znači da postoji fizička zapreka za to.

U postavljanju dijagnoze od velike pomoći su nam rentgenski snimci na kojima se može vidjeti mjesto i vrsta frakture koštanih zidova orbite. Međutim, kompjuterizirana tomografija to prikazuje još tačnije i sa više detalja, tako da se na CT snimci može tačno prikazati ukliješteni mišić u maksilarnom sinusu. CT snimanje treba napraviti čim prije, jer često, rutinsko rentgensko snimanje je negativno, uprkos evidentne frakture dna orbite.

Liječenje blow-out fraktura u ranoj fazi nije preporučljivo zbog opsežnog krvarenja i edema orbitalnog sadržaja, ali ga ne treba niti odgađati predugo, duže od dvije ili tri nedjelje, radi mogućih ireverzibilnih promjena u smislu oživljavanja i fibroze tkiva. Operativni zahvat se sastoji u primjeni koštane ili plastične transplantacije.

Video prilog: Reparacija orbitalne frakture

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.