Blokatori kalcijskih kanala zaustavljaju rak?

Pinox
Pinox

U Finskoj su znanstvenici na Sveučilištu Turku, pronašli novu metodu koja može pomoći u sprečavanju razvoja raka. Riječ je o lijekovima koji se koriste za snižavanje krvnog tlaka.

Kalcij ima važnu ulogu

Tim predvođen profesoricom Johanom Ivaška otkrio je da kalcij ima važnu ulogu u blokiranju razvoja kancerogenih stanica. Kalcij blokatori koriste se trenutno kod bolesnika koji pate od hipertenzije ili od povišenog krvnog tlaka, ali do sada nije bilo znakova da oni mogu pomoći i u liječenju raka. Kako ističe profesorica Ivaška ovo otkriće bilo je veliko iznenađenje.

Kako do sada nitko nije uočio takav utjecaj ove vrste lijekova nitko nije ni razmišljao u tom pravcu da bi ovi lijekovi mogli pridonijeti nečem tako bitnom po zdravlje čovjeka – navela je profesorica Ivaška.

Nekoliko godina tim predvođen ovom profesoricom na Sveučilištu u Finskoj proučavao je agresivno ponašanje kancera i kako se on kroz metastaze prenosi u organizmu.

Pronašli su da upravo kalcij blokatori sprječavaju njihovo dalje kretanje. Na istraživanju još treba raditi ali ono što je bitno, kako ističe tim, jeste činjenica da su u pitanju poznati lijekovi i da pravac istraživanja ne treba ići u smjeru pronalaska novih lijekova što je izuzetno skup, već se ispituje utjecaj već postojećih medikamenata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.