Kontracepcijske pilule mogu izazvati rak mozga

Kontracepcijske pilule
Kontracepcijske pilule

Dugogodišnje korištenje kontracepcijskih pilula može udvostručiti rizik od karcinoma mozga, pokazalo je najnovije istraživanje.

Naučnici su koristili zdravstvene podatke iz Danske kako bi usporedili 317 žena kojima je dijagnosticiran glioblastom – najčešći i najagresivniji tumor mozga, sa 2.126 zdravih žena. Sve žene su bile stare između 15 i 49 godina, tačnije dovoljno mlade da mogu koristiti kontracepciju. Žene koje su koristile oralnu ili intrauterinu hormonalnu kontracepciju imale su 50 posto više šanse razviti karcinom mozga od žena koje to nisu koristile.

Rizik se pak povećavao na 90 posto kod žena koje su jedan od navedenih kontraceptiva koristile pet ili više godina. A glioblastom se najjače povezivao s uporabom progestogena, jer se rizik kod korištenja tih hormona povećavao za skoro tri puta.

Danski naučnik dr. David Gaist izjavio je da je važno staviti navodni rizik u kontekst. U populaciji žena reproduktivne dobi, uključujući i one koje koriste hormonalnu kontracepciju, očekivali biste da bi pet od njih 100.000 neminovno godišnje oboljelo od glioblasta, prema danskom registru oboljelih od karcinoma.

Profesor statistike, Kevin McConway, s Open Sveučilišta izjavio je da su zbog prethodnih plašenja o mogućim zdravstvenim rizicima koje donose kontracepcijske pilule, mnoge žene prešle na manje pouzdane oblike kontracepcije ili su kompletno prestale koristiti zaštitu.

To je povećalo broj abortusa i izložilo žene zdravstvenim rizicima koje sa sobom nosi trudnoća i abortusi, a koji su općenito puno veći od smanjivanja rizika zbog kojih su se žene klonile pilule.

Šansa da žena oboli od raka mozga otprilike 5 u 1.000, a korištenjem oralnih kontraceptiva smanjuje se rizik od razvoja raka jajnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.