Methemoglobinemija

Hemoglobin
Hemoglobin
Hemoglobin
Hemoglobin

Javlja se kada se normalni hemoglobin oksiduje tako da njegovo inače dvovalentno željezo postane trovalentno. Takav hemoglobin može da nosi samo jedan atom oksigena.

Methemoglobin postoji i normalno u organizmu i otprilike zauzima 0,4 – 0,5 % normalnog hemoglobina. Razlog da ne bude više methemoglobina je postojanje regulacionih mehanizama u vidu enzima u eritrocitima – methemoglobin reduktaze koji čine pretvaranje hemoglobina u methemoglobin reverzibilnom reakcijom koja je skoro potpuno okrenuta prema vraćanju methemoglobina u hemoglobin.

 Tako da možemo vidjeti da se methemoglobinemija razvija iz dva pravca:

  • povećano stvaranje methemoglobina zbog prisustva raznih hemoglobin oksidujućih supstanci: nitrojedinjenja, anilinske boje pa su regulacioni enzimski sistemi u nemogućnosti da vrate sav methemoglobin u hemoglobin – ovo su stečene ili simptomatske methemoglobinemije
  • obuhvata stanja defekta enzimskog sistema methemoglobinskih reduktaza. Ovo je najčešće urođeno stanje pa su to idiopatske ili primarne methemoglobinemije.

Methemoglobin stvara hipoksiju iz dva pravca:

  • može nositi samo jedan atom kisika
  • ometa disocijaciju normalnog hemoglobina pa se kriva disocijacije pomjera uljevo

Razvoj methemoglobinemije:

  • akutna methemoglobinemija manifestuje se naglom hipoksijom i cijanozom i nastaje kod naglog nastanka 20% methemoglobina
  • hronična methemoglobinemija – hipoksični znakovi kod polaganog nastajanja methemoglobina ispoljavaju se tek 25-40% zbog toga što se javlja kompenzatorna policitemija. Nju kasnije zamijeni hemolitička anemija.
  • Smrt se javlja kada koncentracija dostigne vrijednost od 70%

Kako je methemoglobin mrke boje i krv se počinje tako bojiti pa su i osnovni znakovi methemoglobinemije sive cijanoze.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.