Oedema palpebrarum

Alergijske manifestacije na kapcima
Alergijske manifestacije na kapcima

Sama građa kapaka pokazuje njihovu sklonost edemu jer u kapku postoji subkutano rahlo vezivo koje je sklono bubrenju. Uzroci edema mogu biti:

  • lokalne prirode, kao što su povrede ili upale
  • sistemska, metabolička i druga oboljenja

Otečeni kapci su obično zadebljani, pa se ne mogu otvoriti aktivno, a nekad ni pasivno. Otvor kapaka se potpuno zatvori pa treba učiniti veliki napor da bi se izvršio pregled, najčešće ekarterom.

Edeme kapaka možemo podijeliti u dvije grupe:

  • neupalni
  • upalni

Neupalni ili hladni edemi (oedema frigidum)

Zovu se hladni edemi zbog toga što uz izražen edem kapaka imamo i hladnoću kože. Koža je hladna, blijeda i tjestasta. Edemi se javljaju obostrano. Etiologija je raznovrsna i najčeće se radi o kardiovaskularnim i bubrežnim bolesnicima, o nekim alergijskim oboljenjima (oedema angioneuroticum – Quincke) ili zastoju limfe. Ovi edemi se mogu povući ne ostavljajući nikakvog traga.

U liječenju je potrebno liječiti osnovno oboljenje. Lokalno obično apliciramo obloge od 3% borne kiseline nekoliko puta dnevno.

Upalni ili topli edemi (oedema calidum)

Zovu se još i topli edemi. Nastaju najčešće uslijed lokalnih upala kao i posljedica povreda oka. Edem se može javiti i poslije upale okolnih organa kao npr. kod upale nosa, sinusa, zuba, suzne kesice, suzne žlijezde, celulitisa, tenonitisa, tromboze kavernoznog sinusa itd. Koža kapaka je bolna na dodir, topla, crvena. Kapak je otežan i pada prema dolje, teško se otvara.

Uz lokalni edem kod povrede etmoidalnog sinusa pod kožom kapaka nakuplja se zrak iz šupljina etmoidalnog sinusa i tada uz lokalni edem kod palpacije osjetimo pod prstima pucketanje zraka.

Liječenje je potrebno usmjeriti u pravcu osnovnog oboljenja, a lokalno aplicirati 3% otopinu borne kiseline nekoliko puta dnevno.

Hematomi kapaka (Haematoma palpebrarum)

Radi se o krvnom podlivu u području korijuma ili potkožnog tkiva, a nastaje najčešće poslije tupe traume. Osim traume hematom može nastati i kod nekih krvnih diskrazija. Kapci su zatvoreni, crveni, krvlju podliveni. Rima palpebrarum je iščezla. Aktivno otvaranje kapaka je onemogućeno. Ovo stanje ne zahtijeva posebno liječenje jer se krv spontano resorbira za dvije do tri nedjelje. Treba liječiti osnovnu bolest, pogotovo kada je riječ o diskrazijama. Inače mogu se ordinirati oblozi 3% borne kiseline. Brille hematom – specifične geneze znak povrede kavernoznog sinusa.

Alergijske manifestacije na kapcima

Ove se promjene obično javljaju pod kliničkom slikom kontaktnog dermatitisa ili ekcema (eczema palpebrarum). Poslije aplikacije različitih oftalmoloških preparata u vidu kapi ili masti kod nekih bolesnika nastaju alergijske reakcije na kapcima i konjuktivama kapaka. Obično se javlja svrbež, povećana sekrecija, koža kapaka je crvena i vlažna.

Slične promjene mogu nastati kada se neki alergeni unesu putem hrane ili nekih medikamenata. Ekcem kapaka se može pojaviti kod slabo hranjene i slabo njegovane djece. Bolest ne zahvata samo kapke, nego i okolne dijelove kao što su nos, uši, lice i konjuktive.

U liječenju treba prekinuti s primjenom lijekova ili drugih alergena za koje se drži da je izazivač alergijskih manifestacija. Ordiniraju se kalcijevi preparati, antihistaminici i kortizonski preparati lokalno, u vidu kapi i masti, uz sve ostale higijensko dijetetske mjere.

2 Comments

  1. Imam mali problem,pa me zanima sta je i kako da ga otklonim… Na levom oku,spoljna strana oka… Na unutrasnjoj strani gornjeg kapka- imam kao neku bubuljicu..ali,kad pokusam da iscedim to- boli i stetim kapilare… Drzi se na istom mestu vec 3 nedelje..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.