Poremećaji paratireoidnih žlijezda

paratireoidne žlijezde
paratireoidne žlijezde
paratireoidne žlijezde
paratireoidne žlijezde

Parathormonje produkt paratireoidnih žlijezda. Ima uticaj na promet Ca i P u organizmu. Ispoljava tri osnovna djelovanja:

 • Stimulira osteoklaste da mobiliziraju hidroksiapatit iz kostiju i tako demineraliziraju kosti povećavajući Ca u krvi.
 • Stimulira apsorpciju Ca u crijevima i njegovo ubacivanje u krv iz mukoznih ćelija
 • Povećava sekreciju P u distalnim tubulima bubrega što rezultira lučenjem P u mokraći smanjenju koncentracije fosfora u krvi.

Regulator sekrecije parathromona je koncetracija Ca u krvi. Što je ona veća to je sekrecija parathormona manja. Antagonist djelovanju parathormona je Tireokalcitonin kojeg luče C ćelije tireoidee. On stimulira osteoblaste da deponuju Ca i P u kosti. Djelovanje na metabolizam ova dva elementa pokazuje i 1,25 dihidroksikalciferol koji je produkt D vitamina i on pojačava resorpciju Ca u crijevima i ubrzava otpuštanje u krv.

Hipofunkcija Paratireoidnih žlijezda

Etiologija:

Postoje različiti uzroci:

 • oštećenja
 • destrukcije
 • slučajna odstranjenja kod tireoidektomije
 • nepoznat uzročnik (idiopatski hipoparatireoidizam)

Manifestacija: Bilo koji od uzročnika da dovodi do smanjenog ili potpunog prestanka lučenja parathormona javljaju se sljedeće pojave:

 • sniženje lučenja fosfata urinom, čija sekrecija pada na samo 2% od normalne, kako je umnožak koncentracija fosfora i kalcija u krvi homeostaza. Organizam promjenu kompenzuje odavanjem Ca i to depozicijom u koštano tkivo ili prelaskom u urin.
 • To rezultira smanjenom koncentracijom Ca u krvi a tj u Hipokalcemiju.
 • Hipokalcemija vodi do porasta neuromišićne ekscitabilnosti pa se pojavljuju klinički znaci u vidu tetanije koja se može ispoljiti kao:
 1. Manifestna tetanija – gdje imamo spazme različitih mišićnih grupa koji se javljaju povremeno i popuštaju. U slučaju da se desi spazam disajne muskulature i ako na vrijeme ne popusti može doći do gušenja. Ako spazam popusti prije gušenja tada zrak po jakim pritiskom uz prisutno šištanje uleće u pluća.
 2. Latentna tetanija – javlja se samo u posebnim slučajevima kada je organizam pod određenim opterećenjem kao kompresija nerava ili ishemija pa onda nastaju spazmi. Za kliniku se korsite dvije metode dijagnostike latentne tetanije: Trosseauov Test – podvezivanjem nadlaktice kada nastaje grč muskulature ruke zbog ishemije i kompresije; Chvostekov test – mehanička iritacija n.facialisa – vodi u grč facijalne muskulature.

Terapija hipofunkcije paratireoidee – davanjem D-Vitamina što pojačava apsorpciju Ca u crijevima na uštrb P. Intravensko davanje CaCO3 i Ca-Lactatis. Liječenje parathromonom za sada ne daje dobre rezultate – pošto je hormon protein i može izazvati imuni odgovor

Hiperfunkcija paratireoideje

Etiologija: Odgovorni su obično tumorski nepolastični procesi ovog tkiva kao karcinom ili adenom, hiperplazije, te produžena hipokalcemija zbog povećanog gubitka Ca.

Manifestacije: Povećanje Parathormona u krvi dovodi do niza promjena:

 • povećava se gubitak fosfora u bubrezima. Zbog Ca*P homeostaze organizam nadoknađuje povećanjem resorpcije Ca iz gastrointestinalnog trakta i iz kosti.
 • Ako je dovoljno kalcija iz gastrointestinalnog trakta onda nemamo promjena u kostima, a u suprotnom slučaju imamo promjene u vidu razrjeđenja kostiju. U ekstremnim slučajevima kada se potpuno uzima kalcij iz kosti a ne iz digestive javljaju se cistične promjene u kostima fibrosa cystica generalisata (Morbus Recklinghausen)
 • Hiperkalcemija u krvi vodi do njegovog povećanog lučenja urinom i stvaraju se bubrežni kamenci

Osteomalacija (koja se javlja kod fertilnih žena zbog povećane potrebe za Ca) i Rahitis.

U osnovi je deficit vitamina D koji je regulator apsorpcije Ca iz crijeva. Hipokalcemija vodi u destrukciju kostiju i njihovo omekšanje i krivljenje…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.