Zaštita prostate

Prostata
Prostata
Prostata
Prostata

Ukoliko ste muškarac u godinama, vaše šanse da patite od dobroćudnog povećanja prostate (DPP) i/ili karcinoma prostate su neprihvatljivo visoke.

DPP obično zahvati 50% muškaraca tijekom života. DPP u uznapredovalim stadijima može skoro u potpunosti zapriječiti mokraćni kanal, što vodi niza simptoma donjeg mokraćnog trakta.

Karcinom prostate je po učestalosti drugi uzrok smrti od karcinoma kod muškaraca, obuhvaćajući više od 28.000 smrti i 186.000 novih slučajeva samo 2008. godine u SAD-u.

Ovaj članak daje osvrt na osam klinički podržanih intervencija sa iznimnim statističkim podacima za očuvanje zdavlje prostate.

Simptomi dobroćudne hipertrofije prostate:

  • Oklijevanje kod mokrenja
  • Retencija mokraće
  • Bolno mokrenje
  • Učestalo mokrenje
  • Infekcije mokraćnog trakta
  • Ejakuacijska disfunkcija

Lijekovi za prostatu: ograničena korist, seksualne nuspojave

Za razliku od koristi koje pružaju prirodne tvari koje ciljaju u više meta, lijekovi na recept za prostatu djeluju uskim mehanizmima ciljajući jednu metu – sa značajnim spektrom nuspojava. Ovi lijekovi se dijele na dvije glavne kategorije:

  • Inhibitori 5-Alfa Reduktaze: Ovi lijekovi zaustavljaju enzime koji pretvaraju testosteron u njegov aktivni oblik dihidrotestosteron (DHT). Ekstrakti saw palmetta djeluju istim mehanizmom, ali i mnogim drugima, bez nuspojava koje izazivaju lijekovi na recept. Finasterid (Proscar®) i dutasterid (Avodart®) su glavni igrači. Oba su učinkovita u olakšavanju simptoma donjeg mokraćnoj trakta (SDUT) u slučaju dobroćudne hipertrofije (povećanja) prostate (DPP). Finasterid je također dobio odobrenje za upotrebu kod suzbijanja muške ćelavosti (na tržištu pod nazivom Propecia®). Oba prolaze klinička ispitivanja za prevenciju karcinoma prostate, iako je do danas njihova učinkovitost bila nesigurna ili umjerena u najboljem slučaju. Iako se općenito smatraju sigurnim sa medicinskog stajališta, ovi lijekovi imaju zabrinjavajuće mnogo nuspojava, posebice što se tiče njihove sklonosti da uzrokuju probleme seksualne prirode poput erektilne disfunkcije (ED), ejakuacijske disfunkcije, smanjenog libida i povećanja prsa. ED je najučestalija i najuznemirujuća nuspojava. Budući da DPP sam po sebi može uzrokovati ED, često je muškarcima i njihovim liječnicima teško odlučiti da li početi sa lijekovima ili ne. Tipičan medicinski pristup kada se čovjek suoči sa nuspojavama jednog lijeka je dodati drugi lijek (najčešće lijek koji pripada slijedećoj kategoriji).
  • Alfa-adrenergični blokatori: Ovi lijekovi sprječavaju adrenalin od utjecanja na receptore adrenalina u tkivu prostate što pogoduje DPP-u. Njihove seksualne nuspojave su donekle manje izražene nego kod blokatora 5-alfa reduktaze, s iznimkom njihovog utjecaja na ejakuaciju. U istraživanju na zdravim volonterima, tamsulosin (Flomax®) je značajno smanjio volumen ejakuacije kod skoro 90% ispitanika – i 35% nije uopće moglo ejakuirati.

Liječnici koji propisuju obje kategorije lijekova uglavnom prepoznaju važnost seksualnih nuspojava koje često prate ove lijekove. Pacijente se savjetuje da „razmisle o seksualnoj dimenziji“ kod odlučivanja o vrsti tretmana. Drugi pristup je razmisliti o koristima prirodnih nutraceutika koji djeluju na više meta, a koji dokazano ne uzrokuju takve nuspojave – a mogu ponuditi usporedive dobrobiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.