Syndroma et Morbus Raynaud

Raynaudov sindrom
Raynaudov sindrom
Raynaudov sindrom
Raynaudov sindrom

Definicija:

Syndroma et Morbus Raynaud predstavlja bolne napade ishemije prstiju ruku i nogu provocirane hladnoćom, emocionalnim stresom ili pušenjem.

Patogeneza:

Pojavljuje se češće kod žena (mladih), može biti povezana sa sistemskom sklerodermijom, SLE, dermatomiozitisom, opstruktivnim arterijskim bolestima, mulitplom sklereozom, hematološkim bolestima i endokrinim poremećajima, a mogu ga provocirati i neki lijekovi, vibracije i nikotin.

Klinička slika:

Javljaju se iznenadni bolni napadi ishemije koji zahvaćaju prste ruku i (rijeđe) nogu. Koža je blijeda i hladna, prsti su ukočeni i edemični. Napadi mogu trajati i do nekoliko sati, a kad spazam glatke muskulature krvnih žila popusti dolazi do vazodilatacije i stanje se normalizira. S vremenom može doći do trofičkih oštećenja kože (erozije i ulkusi).

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, a potvrđuje se kapilarnom mikroskopijom ležišta nokta (vide se gubitak, izvijuganost i proširenje kapilara i venula).

Liječenje:

Opšte mjere podrazumjevaju savjete da se izbjegava hladnoća, duhan, uzbuđenja, fizički napor. Simptomatsko liječenje podrazumjeva primjenu vazodilatatornih lijekova.

Hirurško liječenje može dovesti do tranzitornog poboljšanja krvotoka u prstima. Inficirane ulceracije treba liječiti antibioticima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.