Cvekla je dobra za zdravlje

Cvekla
Cvekla

Cvekla je danas neizostavna, uglavnom zimska, namirnica koja se upotrebljava u gotovo svakom domaćinstvu. Lako se priprema, a sadrži niz vitamina i minerala, bjelančevine, masti i ugljikohidrate. Nutricionisti ističu kako je cvekla u stanju popraviti gotovo sve što je u organizmu ”pokvareno”.

Zdravlje iz cvekle

Evo samo nekih zdravstvenih prednosti konzumiranja ove povrtne kulture:

  • Smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • Sadrži betain i folnu kiselinu.
  • Zajedno smanjuju rizik od srčanih bolesti i sprečavaju oštećenja arterija.
  • Smanjuje i nivo homocisteina u krvi.

Normalizira krvni pritisak

U sastavu ima azotnu kiselinu koja opušta i širi krvne žile što snižava pritisak. Krvni pritisak možete sniziti i uz pomoć svježe cijeđenog soka od cvekle. Istraživanja su pokazala kako cvekla može smanjiti zgrušavanje krvi nekoliko sati nakon konzumiranja.

Povećava izdržljivost

Bogata je nitratima, a istraživanja pokazuju da nitrati povećavaju atletske performanse. Istraživanje je pokazalo da biciklisti, koji su pili sok od cvekle, voze 15 posto brže od onih koji nisu pili sok. Imajte na umu da morate iskoristiti tri do pet komada cvekle kako biste poboljšali performanse.

Poboljšava funkciju mozga

Širi krvne žile što poboljšava protok krvi u mozak. To povećava koncentraciju i fokus, a posebno pogoduje starijim osobama.

Čisti jetru

Sadrže betain, spoj koji sprečava i smanjuje nakupljanje masnoće u jetri.

Štiti od hroničnih oboljenja

Obiluje jakim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. To znači da može smanjiti rizik od bolesti poput raka, pretilosti i srčanih bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.