Ahalazija kardije

Ahalazija kardije
Ahalazija kardije
Ahalazija kardije
Ahalazija kardije

Definicija:

Ahalazija kardije je motorički poremećaj jednjaka, čija je karakteristika gubitak primarne peristaltike i denervacija jednjaka, te pojačani tonus donjeg ezofagealnog sfinktera koji se ne relaksira pri gutanju.

Etiopatogeneza:

Ranije se smatralo da je posljedica kardiospazma dilatiran i izvijugan proksimalni dio jednjaka. Ahalazija je najčešća između 30. i 50. godine života. Uzrok nije poznat, ali osnova bolesti je neurogena (propadanje ili pomanjkanje Auerbachova pleksusa u stijenci jednjaka).

Klinička slika:

U kliničkoj slici preovladava disfagija, retrosternalna nelagoda, regurgitacija hrane progutana 2 – 3 sata ranije. U dilatiranom dijelu se mogu razviti perforacije i karcinom.

Dijagnoza:

  • RTG barijem: pokazuje prošien i presavijen jednjak s uskim segmentom na donjem kraju bez relaksacije stijenke
  • Ezofagoskopija
  • CT
  • MRI

Liječenje:

Instrumentalna dilatacija pneumatskim, hidrostatskim ili mehaničkim dilatatorom. Uspješna u oko 80% bolesnika. Komplikacije se javljaju  u oko 5%, a to je najčešće perforacija jednjaka.

Medikamentno liječenje nitratima produžena djelovanja ili blokatorima kalcija ima osrednji uspjeh.

Hirurško liječenje je indicirano ako se iscrpe prethodni postupci, a bez adekvatnog rezultata. Radi se operativnom zahvatu (ezofagokardiomiotomija po Helleru) gdje se razdvajaju mišićni slojevi donjeg jednjaka i gornjeg želuca sve do sluznice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.