Varikokela

Varikokela
Varikokela

Definicija:

Varikokela predstavlja zmijoliko proširenje vena funikulusa spermatikusa i/ili vena testisa.

Etiopatogeneza:

Najčešće se zapaža u trećem desetljeću života, a vrlo rijetko prije desete godine. Ako se pojavi ranije, tada je obično simptomatska, a uzrok joj je tumor bubrega. Simptomatska nastaje zbog kompresije sprematičnih vena tumorom. Puno je češća na lijevoj strani. Oko 90% – veći je hidrostatski pritisak na lijevoj strani, jer se lijeva vena testisa ulijeva u venu renalis, znači okomito putuje do nje, veći je pritisak nego na desnoj strani gdje se ova vena ulijeva u venu kavu inferior.

Klinička slika:

Bolesnici se tuže na tupu bol, osobito dok stoje, te pečenje i svrbež u području bolesne strane skrotuma. Kod inspekcije u stojećem stavu obično se zapaža sa lijeve strane izdužen skrotum s proširenim venama koje prosijavaju kroz kožu. U ležećem stavu, nalaz je znatno manji. Palpacijski, skrotum je nalik na vreću punu glista. Na koži skrotuma se javljaju znojenje, popratni dermatitis i ekcem. Poremećena je spermatogeneza.

Dijagnoza:

  • klinički pregled
  • anamneza

Liječenje:

Uvećine osoba liječenje nije potrebno. Ako su prisutni lakši bolovi, preporučuje se nošenje suspenzorija. Operativni zahvat se vrši kod većih varikokela, izvodi se podvezivanje vene spermatike ili rjeđe, resekcija varikokele.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.