Vještački pankreas MiniMed 670G inzulinska puma

MiniMed 670G
MiniMed 670G

Američka agencija za lekove (FDA) dala je odobrenje za prodaju i korišćenje uređaju koji će biti spas za ljude koji imaju dijabetes i moraju da koriste insulin.

Vještački pankreas MiniMed 670G inzulinska puma

MiniMed 670G inzulinska puma je uređaj koji se montira na tijelo i na svakih pet minuta očitava nivo šećera u krvi i automatski pacijentu daje neophodnu dozu insulina.

Ovaj uređaj predstavlja revoluciju u liječenju dijabetesa i rezultat je višegodišnjeg istraživanja i razvoja harvera i softvera.

Uskoro se očekuje serijska proizvodnja, a cijena će biti bezmalo 8.000 američkih dolara.

Inzulin

Inzulin je hormon koji luči žlijezda gušterača (pankreas), a služi za regulaciju šećera u krvi, te metabolizam ugljikohidrata i masti u tijelu.

On je transporter koji omogućava glukozi da iz krvi prodre u tjelesne stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo.

Glukoza je grožđani šećer u kojeg se, prilikom probave, rascijepe namirnice koje sadrže ugljikohidrate. Inzulin također omogućava da se prekomjerna glukoza sprema u mišićima i u jetri (glikogeneza), te regulira sintezu novoga šećera koji ulazi iz jetre u krvotok (glikogenoliza).

Ako inzulina uopće nema ili ako ga je premalo, šećer ne može nikako, ili samo djelomično, dospjeti u tjelesne stanice. Ostali šećer se zadržava u krvi, što se može izmjeriti. Normalna koncentracija šećera u krvi natašte iznosi 3,75 – 6,0 mmol/L (67 – 108 mg%).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.