Prijelom acetabuluma

Fraktura acetabuluma
Fraktura acetabuluma
Fraktura acetabuluma
Fraktura acetabuluma

Etiologija:

Prijelomi acetabuluma najčešće nastaju u saobraćajnim nesrećama. Pri sudaru, flektirano koljeno vozača ili suvozača udara u instrument tablu i sila se prenosi na glavu butne kosti koja lomi pojedine dijelove acetabuluma. Bočni udar u trohanter može da dovede do prijeloma dna acetabuluma i ulaska glave butne kosti u malu karlicu – centralna luksacija.

Klinička slika:

U kliničkoj slici dominira jak bol u predjelu povrijeđenog kuka, kao i znaci traumatskog šoka. Ova povreda je česta u sklopu politraume.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se rendgenskim snimcima, kompjuterizovanom tomografijom (CT) i magnetnom rezonancom.

Liječenje:

Kod nedislociranih i manje dislociranih prijeloma liječenje se sprovodi konzervativno longitudinalnom skeletnom trakcijom. Dislocirani prijelomi se liječe operativno repozicijom i fiksacijom fragmenata zavrtnjima ili pločicom i zavrtnjima. Liječenje se nastavlja skeletnom trakcijom radi rasterećenja zgloba kuka. Oslonac na nogu povrijeđene strane dozvoljava se tek nakon šest mjeseci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.