Prvi trimestar trudnoće je najbitniji

Razvoj bebe po tjednima
Razvoj bebe po tjednima

Temeljni sadržaj pregleda i u ovoj dobi trudnoće podrazumijeva utvrditi radi li se o normalnoj trudno­ći u maternici, je li plod vitalan i kolika je točna dob trud­noće te pregled osnovnih anatom­skih detalja ploda i tkiva posteljice.

Prvi trimestar; pregled

Najprije pogledamo vide li se ot­kucaji srca i pokreti ploda. Potom slijedi UZV biometrija – metoda mjerenja određenih anatomskih struktura, usporedbe dobivenih re­zultata sa standardnim vrijednostima za određenu dob trudnoće i procjene odgovara li fetus svojom veli­činom trajanju trudnoće ili ne. Na prvom pregledu mjeri se udaljenost od tjemena do trtice, što je osnovna mjera za procjenu starosti ploda. U žena s neredovitim menstruacijama i nepravilnim, zakasnjelim ovulacijama, starost trudnoće može biti i nekoliko tjedana manja u odnosu na vrijeme od izostanka menstruacije.

Točnost UZV mjerenja u ocjeni starosti trudnoće upravo j e i najtoč­nija tokom prvog tromjesečja. Zato jer su pogreške pri mjerenju, kao i prirodna raznolikost u veličini plo­dova najmanje.

Kromosomsko zdravlje

Slijedi osnovna anatomija – pre­gled glavice, trupa, udova, neuralne cijevi (kralježnice), pupkovine i posteljičnog tkiva. Sukladno moder­nim saznanjima iz područja UZV dijagnostike, trebalo bi ciljano pre­gledati pojedine organe s namjerom pravodobnog otkrivanja anomalija i prirođenih bolesti (naj­češće kromosomskih poremećaja). Na prvom pregledu posebnu pozor­nost treba obratiti na tzv. nuhalno prosvjetljenje – manja količina tekućine koja normalno može biti nakupljena ispod kože u stražnjem dijelu vrata i leđa (nuhalna regija).

Iako se pouzdano zna da je povećana količi­na takve tekućine zna­kovito češća pojava u fetusa s Downovim sin­dromom (trisomija 21 ili mongoloidizam), može postojati i kod potpuno zdravih fetu­sa. Na tome se zasni­va metoda pravodobnog UZV prepoznava­nja onih trudnoća kod kojih postoji povećan rizik za rađanje djete­ta s kromosomskim bo­lestima. A zašto to baš treba tražiti između 10. i 14. tjedna trud­noće? Navedena promjena najče­šće prirodno ne­staje tijekom daljnjeg napredova­nja trudnoće pa ako je nismo za­pazili i izmjerili u razdoblju izme­đu 10. i 14. tjed­na, može nam promaknuti podatak o mogućem postojanju kromosomske bolesti, koja je, nažalost, neizlječiva i može biti razlog za pravodobni prekid trudnoće.

Važno je znati da se UZV pregle­dom ne postavlja sigurna dijagnoza takvih bolesti, već samo sumnja: njihovo postojanje. S istim cilje može se provjeriti je li normali izlazište pupkovine na prednjoj stjenci trbuha i je li normalno vidljiva osnova nosnih kostiju. Ako navedeni anatomski detalji nisu normalni, možda će trebati obaviti dijagnostičke testove (analiza placentnih resica ili plodove vode), koji će sigurno potvrditi je li plod kromosomski zdrav ili ne.

Blizanci, da ili ne?

Na kraju, najlakše i najtočnije prepoznaje se višeplodna trudnoće i određuje radi li se o jednojajčanim ili dvojačanim blizancima. To je bitno radi predviđanja mogućih kasnijih konplikacija koje su znakovito učestalije kod jednojajčanih višeplodnih trudnoća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.