Helicobacter pylori

Helicobacter pylori
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori

Morfologija:

To je Gram negativna spiralna mikro-aerofilna bakterija. Ona moze da predje iz spiralne u kokoidnu formu radi prezivljavanja. H.pilory sadrzi 4-6 flagela i pokretna je.

Kulturelne osobine:

Kultivise se 5-7 dana na 37°C u mikroaerofilnim uslovima na krvnom agaru ili Mozak-Srce infuzionom agaru. Kolonije su obicno male, pljosnate i providno sive.

Biohemijske osobine:

Oksidaza, katalaza i ureaza su pozitivne i posjeduju hidrogenaze.

Antigena gradja:

Posjeduje flagelarni A i B antigen i O antigen.

Patogenost:

Izaziva veliki broj bolesti: akutni i hronicni gastritis, gastricni karcinom, pepticki ulkus i MALT B celijski limfom. Bakterija se nesmetano zadrzava u zeludcu uprkos aciditetu tako sto cijpa ureu preko ureaze i oslobadja bikarbonate i amonijak koji je toksican za epitelne celije sto ukljucuje i proteaze i fosfolipaze.

Materijal:

Endoskopska biopsija, feces i krv.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu serologije IgG na Helicobacter pylori u krvi i antigeni Helicobacter pylori u stolici. Takodje se moze postaviti na osnovu kulture ili direktnog bojenja ili rapid ureaza testa na osnovu bioptata. Najprimjenjivanija je metoda urea izdisajnog testa.

Lijecenje:

Lijecenje se sprovodi inhibitorima protonske pumpe kombinovanim sa amoxicilinom i claritromicinom tj po Maastricht dogovoru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.