Bio-senzori otkrivaju rak pluća

Karcinom pluća
Karcinom pluća
Karcinom pluća
Karcinom pluća

Tehnička korporacija sa sjedištem u Španiji ”Tecnalia” razvija bio-senzore sposobne da otkriju prisustvo tumor markera raka pluća u izdahnutom vazduhu. To je moguće zbog promjena koje nastaju u organizmu bolesne osobe koje se reflektuju u izdahnutom vazduhu pacijenta i omogućavaju utvrđivanje prisustva ovog tipa markera još u toku prvih faza bolesti.

Ljudski dah, zdrave ili bolesne osobe, sastoji se od stotina organskih jedinjenja. Ne postoji jedno specifično jedinjenje koje se koristi kao marker za dijagnozu raka pluća, nego se koristi niz bio-markera i njihova kombinacija. Ta jedinjenja mogu se naći u dahu zdravog čovjeka u mjeri od 1-20 milijarditih dijelova, dok je kod oboljelog taj broj veći za pet do 10 puta.

U toku prve faze projekta prikupljeni su uzorci daha bolničkog osoblja. Detaljnom analizom reprezentativnih jedinjenja prisutnih u dahu izdvojena je grupa ili grupe jedinjenja za koje je utvrđeno da su markeri za prisustvo raka pluća.

Organska jedinjenja su analizirana gas hromatograf/spektometrija mase analizom. Potom su rezultati obrađeni statistički i urađeni strukturalni algoritmi da bi razdvojili i identifikovali zdrave i oboljele uzorke, koji su od presudnog značaja za dizajniranje senzora.

Paralelno, ”Tekcnalia” je razvila nove materijale za otkrivanje izdvojenih organskih jedinjenja da bi povećali osjetljivost uređaja. Rezultat bi trebalo da budu bio-senzori koji će olakšati raniju dijagnozu i tako značajno povećati šanse za preživljavanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.