Uticaj apetita na mozak

Istraživanje
Istraživanje
Istraživanje
Istraživanje

Stariji ljudi koji previše jedu pod većim su rizikom za oštećenje memorije, otkriva nova studija. Stariji od 70 godina koji dnevno unose između 2.100 i 6.000 kalorija su pod dvostruko većim rizikom od gubljenja memorije, što može biti rani znak za Alchajmerovu bolest.

“Preveliki dnevni unos kalorija nije dobar za mozak,” rekao je dr Jonas Geda, profesor neurologije i psihijatrije.

Za potrebe studije istraživači su prikupili podatke sa više od 1.200 osoba starosti 70-89 godina. Među njima su pronađene 163 osobe sa oštećenom memorijom.

Svaki ispitanik je rekao koliko dnevno unese kalorija. Jedna trećina konzumira između 600 i 1.500, isto toliko između 1.526 i 2.142 i jedna trećina između 2.143 i 6.000 kalorija.

Među osobama koje su konzumirale najviše kalorija rizik od oštećenja memorije bio je više nego dupli – rekli su istraživači.

“Obraćali smo pažnju i na BMI indeks i gojaznost,” rekao je dr Geda. Međutim nije bilo značajnijih razlika između osoba sa normalnom memorijom i onima sa blago oštećenom kada se uzmu u obzir ta dva činoca.

Nije jasno zašto prejedanje utiče loše na mozak,”ali pretjeran unos kalorija može dovesti do oksidativnog oštećenja koje mjenja strukturu mozga,” rekao je Geda.

Ovi nalazi omogućavaju doktorima da započnu diskusiju o vezi između zdravih životnih navika i funkcije mozga. Studija pokazuje da sve što je dobro za srce, dobro je i za mozak – i obrnuto.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.