Beč vodeći po transplantacijama pluća

Transplantacija pluća
Transplantacija pluća
Transplantacija pluća
Transplantacija pluća

Prošla godina se ubraja u rekordne po broju izvedenih transplantacija u Centru za transplantaciju pluća bečke Opšte bolnice AKH.

Na odjeljenju za torakalnu hirurgiju pod vođstvom doktora Valtera Klepetka sa Univerzitetske klinike u Beču, sprovedeno je 110 operacija. Time se Beč ubraja među tri najveća centra za transplantaciju pluća u svijetu.

„Ovaj broj transplantacija odgovara trećini svih transplantacija sprovedenih u Njemačkoj“, kaže Klepetko. Značajnu ulogu u ostvarenju pomenutog rekorda ima upotreba jedne nove metode tzv. „in vivo-Perfusion“, koja omogućuje „poboljšanje kvaliteta donatorskog pluća izvan ljudskog tijela“.

Organi se u jednoj posebnoj mašini nekoliko sati podvrgavaju vještačkom disanju, pročišćavanju i poboljšanju kvaliteta, nakon čega se sprovodi transplantacija. Tako je tokom 2011. godine poboljšan kvalitet 10 plućnih krila, koja najprije nisu bila upotrebljiva.

Ova pozicija koju Beč zauzima u međnarodnom poređenju potkrijepljena je uspostavljanjem saradnje prije svega sa istočnim susjedima: Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom, Hrvatskom, Rumunijom, Estonijom, Grčkom i Kiprom, što omogućuje da se donatorski organi iz tog geografskog područja koriste za transplantaciju.

Tokom 2011. godine Austrija je bila vodeća zemlja po ukupnom broju svih transplantacija po milionu stanovnika – ispred SAD.

Izvor: ComPRess

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.