Mišićni osjetni receptori

Mišićni osjetni receptori
Mišićni osjetni receptori

Mišićno vreteno je receptor koji je smješten u samom mišiću. Građen je od snopića tankih intrafuzalnih vlakana koja su postavljena paralelno sa vlaknim samog mišića; to su ekstrafuzalna vlakna.

Oko snopa intrafuzalnih vlakana nalazi se završetak senzornog neurona; to je anulospiralni završetak. Mišićno vreteno zamjećuje istezanje mišića odnosno istezanje ekstrafuzalnih vlakana dovodi do istezanja i intrafuzalnih vlakana. To podražuje senzorni neuron koji ulazi u kičmenu moždinu kroz stražnje rogove i prenosi signal do nervnog centra.

U sivoj masi kičmene moždine senzorni neuron pravi sinapsu sa alfa motornim neuronom prednjeg roga kičmene moždine. Akcioni potencijal koji nastaje u eferentnom neuronu se prenosi do mišića i izaziva njegovu kontrakciju. Ovo je refleks na istezanje; miotatički refleks.

Golđijev tetivni organ je receptor smješten u tetivama mišića. To je snopić elastičnih vlakana koji zamjećuje napetost tetiva. Kad se podraži šalje signale u stražnje rogove kičmene moždine i ti signali prekidaju odnosno  inhibiraju slanje signala putem alfa motornog neurona u  mišiće čime prestaje kontrakcija i mišić se relaksira; – ovo je negativni (obrnuti) miotatički refleks.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.