Da li ste alergični na zimu?

Koprivnjača
Koprivnjača
Koprivnjača
Koprivnjača

Da li ste nekada čuli za alergiju na zimu? Ovaj rijetki poremećaj naziva se koprivnjačom izazvanom hladnoćom i može zagorčati život kada je hladno.

Jedna od obolelih je Džoan Kroford, 76-godišnja žena iz Njujorka koja je prvi put primjetila probleme na hladnoći kada je s mužem krenula na neko okupljanje.

“Sjećam se da je bilo veoma hladno i da je trebalo da odemo samo tri ulice dalje od kuće. Vjetar je šibao, a dok smo stigli do stana, cijelo lice mi je bilo natečeno. Trebalo mi je 20 minuta da ga zagrijem toplim kompresama kako bi mi otok spao”.

Narednog dana, njen doktor joj je rekao da ima koprivnjaču izazvanu hladnoćom. Iako su uzroci ovog poremećaja nepoznati, jedna grupa naučnika proučavala je tri porodice koje su patile od ove bolesti.

Otkrili su da je riječ o genetskoj mutaciji koja ne samo da uzrokuje koprivnjaču, nego i druge simptome poput slabosti imunog sistema, autoimunih i inflamatornih poremećaja kože.

Takođe, pronađeno je da kod ovih osoba nedostaje jedan veoma mali dio DNK lanca zbog čega je aktiviran gen poznat kao PLCG2 koji čini da antitjela reaguju na nenormalan način.

Srećom, postoje supstance koje mogu spriječiti djelovanje ovog gena, pa bi problem jednog dijela pacijenata mogao biti riješen. Međutim, nije kod svih njih problem baš taj gen.

Dalja istraživanja na pomenutim porodicama trebalo bi da daju dodatne odgovore.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.