Morbus Still

Morbus Still
Morbus Still
Morbus Still
Morbus Still

Definicija:

Morbus Still ili Chauffard-Ramonov sindrom je bolest koja se karakteriše oboljenjem zglobova, pojavom visoke temperature i karakteristične ospe po koži.

Epidemiologija:

Tačan uzrok nastanka ove bolesti još uvijek nije dovoljno poznat.

Klinička slika:

Potrebno je znati da su promjene kod oboljelih od ove bolesti česte, bolest ima periode mirovanja i ponovnog pogoršanja. Najčešće se javlja kod djece, mada je moguća i kod odraslih.  Kod djece su dominantniji simptomi generalizovanog oboljenja sa groznicom i osipom po tijelu, a manje izraženim simptomima na zglobovima, dok je kod odraslih dominantna zahvaćenost zglobova. Kod odraslih početak je opisan kao poliarteritis udružen sa visokom tjelesnom temperaturom, bolom u grlu i kratkotrajnim eritematoznim osipom. Zglobovi su bolni, otečeni i topli na dodir. Uglavnom je zahvaćeno više zglobova istovremeno. Često, pacijenti imaju jutarnju ukočenost koja traje i po nekoliko sati. Nekada bolest prate i limfadenopatija (uvećanje limfnih žlijezda), bol u abdomenu ili grudnom košu (pleuralni bol pri inspirijumu), gubitak tjelesne težine, rijeđe hepatosplenomegalija (uvećanje jetre i slezine). Mogu nastati zapaljenje pluća ili srca.

Dijagnoza:

Potrebno ja da se sa sigurnošću postavi dijagnoza ove bolesti, da bi se zatim pristupilo liječenju. Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza (krvna slika, sedimentacija, testovi za ispitivanje funkcije jetre, reumatoidni faktor), rendgenografije, CT-a (skener).

Liječenje:

Najvažnije je kontrolisati simptome vezane za zglobove i to ordiniranjem salicilata, nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, kod težih slučajeva i prednisona. Kod hroničnih oblika se daju i imunosupresivni lijekovi (metotreksat, TNF i dr.). U terapiji postoji više mogućnosti, koristi se i najnovija tzv. biološka terapija. Obavezno vodite računa o načinu ishrane, preporučeni su blagi oblici fizičke aktivnosti. Velike doze vitamina D mogu biti od pomoći.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.