Zaštitite se od Alchajmera

Zaštitite se od Alchajmera
Zaštitite se od Alchajmera
Zaštitite se od Alchajmera
Zaštitite se od Alchajmera

Kada bi svi stanovnici SAD dodali svojoj svakodnevici samo jednu zdravu naviku, to bi spriječilo ili odložilo milion slučajeva Alchajmerove bolesti u periodu od pet godina, kaže psihijatar dr Geri Smol, direktor Centra za dugovječnost Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu.

“Istraživanja još nisu dokazala da promjene u stilu života mogu da potpuno spriječe ovu bolest”, navodi Smol u svojoj novoj knjizi Program za prevenciju Alchajmerove bolesti, “ali ako pročitate i sitno štampani tekst, dokazi su ubjedljivi.” Najstariji članovi bebi bum generacije sada su u šezdesetim godinama, kada rizik od nastanka Alchajemrove bolesti počinje da raste. Pitali smo dr Smola koje promjene su najbitnije.

Vježbajte

Naravno, ljekarima je to uvijek odgovor na sve, ali studije pokazuju da kada ustanete sa kauča i krenete da vježbate, mišići u rukama i nogama nisu jedina stvar koja se povećava; ključni dijelovi mozga takođe rastu. “Možete da jačate svoje moždane mišiće”, kaže dr Smol. “Ne morate početi da se takmičite u trijatlonu – samo parkirajte automobil malo dalje od svog odredišta. Idite jedan sprat stepenicama. Počnite polako, a zatim ubrzavajte.”

Protegnite svoj um

Mnogi hvale ukrštenice, ali izgleda da razni mentalni izazovi pomažu u zaštiti od Alchajmerove bolesti, tvrdi dr Smol. Upišite neki kurs ili razgovarajte o nekoj temi sa prijateljem. Dok god izbjegavate da se otuđite, imate dvostruku korist jer studije pokazuju da osobe sa širokim krugom prijatelja imaju čak šezdeset odsto manji rizik od nastanka senilne demencije.

Hranite svoj mozak

Želite da pomognete svojim “klikerima”? Jedite dobro, ali ne previše: ”Ako imate povećanu tijelesnu težinu tokom srednjeg životnog doba, to udvostručuje rizik od demencije”, kaže dr Smol. “Ako ste gojazni, rizik je četiri puta veći.” Mediteranski tip ishrane (mnogo svježeg povrća i voća, žitarica i ribe) je dobar jer smanjuje rizik od dijabetesa, a dijabetes je veliki faktor rizika za nastanak Alchajmerove bolesti.

Kontrolišite stres

Jedna studija je otkrila da ljudi koji se lako iznerviraju imaju duplo veći rizik od nastanka Alchajmerove bolesti tokom perioda od pet godina nego mirne osobe.

Meditacija može da pomogne; studije pokazuju da meditiranje može da poveća dijelove mozga koji kontrolišu pamćenje. Može i tai chi, masaža ili šetnja poslije večere sa prijateljem.

Šta god da radite, nemojte se nervirati oko svog plana za spriječavanje Alchajmerove bolesti, kaže dr Smol. Samo idite naprijed malim koracima i stići ćete daleko.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.