Da li je tetoviranje štetno po zdravlje?

Da li je tetoviranje štetno po zdravlje
Da li je tetoviranje štetno po zdravlje
Da li je tetoviranje štetno po zdravlje
Da li je tetoviranje štetno po zdravlje

Prilikom tetoviranja u ljudski organizam dospjevaju još neispitane supstance, a njemački stručnjaci strahuju da to izaziva posljedice po zdravlje i traže strože kriterijume za one koji se time bave.

Procjenjuje se da je u Njemačkoj tetovirano 10 do 20 odsto stanovništva. Samo prije nekoliko decenija taj oblik ukrašavanja tijela bio je zaštitni znak zatvorenika i mornara dok danas prva dama Njemačke Betina Vulf, supruga njemačkog predsjednika, ne libi se da pokaže svoje istetovirano rame.

Tetoviranje je osvojilo sve slojeve društva i niko se ne pita šta im se to ubrizgava ispod kože. Iz Baden Virtemberga stižu upozorenja i zahtjevi da se zakoni u ovoj oblasti pooštre – i to prvo u Njemačkoj, a potom u cijeloj EU.

Birgit Binkle radi u Ministarstvu Baden Virtemberga za zaštitu potrošača i kaže da se kozmetički proizvodi više kontrolišu od boje za tetoviranje. To je paradoksalno, jer se šminka na koži zadržava samo nekoliko sati, dok pigmenti koji se ubrizgavaju pod kožu u organizmu ostaju doživotno!

U Njemačkoj je od 2009. na snazi zakon o sredstvima za tetoviranje. Birgit Binkle kaže da se taj zakon zasniva na zastarjelim podacima Savjeta Evrope. U međuvremenu, EU je u toj oblasti dala nove smjernice, ali se one sprovode samo u nekim zemljama članicama.

Binklova zahtjeva da se politika fokusira na proizvođače pigmenata za tetoviranje. Tom temom bavio se i Bundesrat. Zaključak je da bi proizvođači boja za tetoviranje trebalo da imaju dokaz da njihov proizvod nije štetan po zdravlje ljudi. Bilo je govora i pravljenju takozvanih bijelih i crnih lista.

Štetne boje

Od 38 boja za tetoviranje jedna trećina je sadržala nedozvoljene supstance. Polovina od tih supstanci su opasne po zdravlje i, dijelom, izazivači raka, kao, na primjer, fenol, nitrosamini i aromatični amini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.