Carcinoembrijski antigen

Carcinoembrijski antigen
Carcinoembrijski antigen
Carcinoembrijski antigen
Carcinoembrijski antigen

Carcinoembrijski antigen (CEA) je složeni glikoprotein molekularne mase 20000, povezan s plazma membranom tumorskih stanica odakle se može otpuštati u krv. Iako je CEA prvi put prepoznat kod bolesnika s karcinomom debelog crijeva, abnormalna razina CEA u krvi nije specifična ni za karcinom debelog crijeva niti za malignu bolest općenito. Povišene CEA vrijednosti mogu se pronaći i kod niza drugih karcinoma uključujući melanom, limfom, karcinom gušterače, želuca, vrata maternice, bubrega, štitne žlijezde, jetre, jajnika, pluća i dojke, međutim najčešće se koristi u dijagnostici debelog crijeva, osobito kad je u pitanju metastatska bolest.

CEA je jedan od prvih klinički korištenih tumorskih markera. Spada u skupinu onkofetalnih antigena koji se normalno izlučuju u embrionalnom i fetalnom razvoju, kod odraslih se nalaze u vrlo niskim koncentracijama, ali ih tumori mogu ponovno izlučivati u većim količinama.

Referentne vrijednosti:

Muškarci i žene: < 3.4 µg/L

Povišene vrijednosti:

CEA može biti povišen i kod nemalignih bolesti kao što je ciroza, pankreatitis, hepatitis i holecistitis. Kontinuirano povećanje razine CEA ukazuje na relaps bolesti, što se klinički može manifestirati tek za nekoliko mjeseci. Kod pušača se očekuju nešto više vrijednosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.