Ileus

Ileus
Ileus
Ileus
Ileus

Definicija

Ileus predstavlja prekid pasaže crijeva.

Etiologija

Uzroka ileusa ima više, a najvažniji su:

  • mehanički ileus- izazvan je spoljnom kompresijom crijeva u adhezijama (priraslicama), u uklještenoj herniji (kili) ili zbog volvulusa (zapetljanje crijeva)
  • zbog oštećenja zida- striktura izazvana tumorom (kolona), suženja izazvana Crohnovom bolešću, divertikulozom, ileocekalnom tuberkulozom, postradijacionim suženjima ili strikturama izazvanim nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima.
  • intraluminalni razlozi opstrukcije mogu biti fekalna impakcija, opturacija cijreva bilijarnim kalkulusom (kamen u žućnoj kesi), konvolutima parazita (askaris kod djece)
  • paralitički ileus- viđa se poslije laparotomija, u toku peritonitisa (zapaljenja trbušne maramice), kod crijevnih ishemija (smanjena prokrvljenost), poslije upotrebe pojedinih lijekova (antiholinergici, opijati) i kod teških metaboličkih stanja (dijabetična ketoacidoza, hipokalijemija, akutna bubrežna insuficijencija)

Klinička slika

Prvi simptom akutne intestinalne opstrukcije je nagao, oštar, grčevit abdominalni bol. Između epizoda kolika bolesnik se može osjećati dosta dobro. Uskoro po pojavi bola dolazi do muke, a potom i do povraćanja, što može privremeno da donekle olakša bolove. Povraćanje je obilno u visokoj opstrukciji, a u opstrukcijama ileuma (tanko crijevo) ili kolona (debelo crijevo) može da nastupi kasno, ili da ga i ne bude. Boja povraćanog sadržaja je u početku zelena (sadrži žuč), a kasnje se mijenja i žutomrku, s fekulentnim zadahom (miserere). Distenzija (napetost) trbuha može i da izostane, ili da se ograniči samo na pojedine vijuge, koje mogu da deformišu izgled trbuha dajući mi stepenast izgled. U kompletnoj opstrukciji pražnjenja crijeva nema, tj. nema ni fecesa (stolice) ni flatusa (gasova). Pojačana peristaltika (rad crijeva) može se videti i čuti istovremeno sa paroksizmima bolova, što predstavlja važan znak.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, fizičkog pregleda i rendgenografije abdomena. Neophodan je pregled krvne slike, urina, elektrolita, acidobazne ravnoteže. Rendgenografija abdomena pokazuje prisustvo hidroaeričnih nivoa u tankom crijevu sa distenzijom vijuga, koje su polukružno oblikovane.

Liječenje

Konzervativno liječenje sastoji se od obustave unošenja hrane, tečnosti i lijekova, aspiracije želudačnog i crijevnog sadražaja nazogastričnom sukcijom, nadoknade tečnosti i elektrolita uz kontrolu diureze i centralnog venskog pritiska. Operativni zahvat se u mehaničkom ileusu radi u roku od 12 do 24 sata. Kod paralitičkog ileusa može se dobiti dobar odgovor i samo na konzervativnu terapiju.