Pronađen lijek protiv ebole?

Ebola virus
Ebola virus
Ebola virus
Ebola virus

Čini se da su naučnici možda otvorili poslijednje poglavlje u borbi protiv smrtonosnog virusa ebole.

Istraživanje objavljeno u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences, uspjelo je da spriječi zarazu ovim virusom kod majmuna.

Naučnici su razvili koktel monoklonalnih antitijela – tijela sačinjenih od istovjetnih imunih ćelija koje su sve stvorene kao klonovi jedne, „roidteljske“ ćelije.

Ta antitijela ubrizgana su majmunima kako bi spriječila smrtonosnu infekciju. Sat vremena kasnije, majmunima je ubrizgan i ebola virus. Svi majmuni su preživjeli.

Majmuni su takođe imali izuzetno visoku stopu preživljavanja kada su im antitijela ubrizgana 48 časova prije ebola virusa.

„Rijetko je da antivirlana komponenta spriječi ebola virus bez nikakve, ili skoro, nikakve smrtnosti. Svi pokušaji da se nađe prevencija do sada su bili neuspješni. Nivo zaštite koji smo videli kod MB-003 zaista je impresivan“, izjavio je Džin Olindžer, jedan od naučnika.

Stručnjaci smatraju da će vakcina biti izuzetno ekonomična ukoliko se pokaže uspješnom i na ljudima.

Ovog ljeta izbile su dvije epidemije ebole u Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo, a prvi put je identifikovana prije skoro 40 godine – 1976.

Međutim, od tada, istraživači nisu bili u stanju da shvate kako se prva epidemija desila i kako su ostale započele nakon toga.

Trenutno ne postoji lijek za ebolu, virus koji prenose krv, izlučevine ili objekti sa kojima je bolesna osoba bila u kontaktu a procenat smrtnosti iznosi 90 odsto.

Reference

1.http://www.pnas.org/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.