Burzitis

bursitis
bursitis

bursitis
bursitis

Simptomi

  • bolovi, upala i oteklina u ramenima, laktovima, kukovima, koljenima ili zglobovima šaka ili stopala, osobito za istezanja dok vježbate, dižete teret ili na bilo koji način naprežete zglob preko njegovih uobičajenih mogućnosti.
  • ograničen raspon kretanja u zglobu, sa trenutnom boli ili bez nje.

Obratite se liječniku ako:

  • ako bol u zglobu potraje duže od nekoliko dana; možda imate tendinitis (upala tetive), istegnuti ligament ili tetivu, ili je to možda početak artritisa.
  • ako oteklina ustraje i nakon uzimanja sredstva protiv bolova ili protuupalnog sredstva kako vam je propisano; možda vam liječnik mora izvući tekućinu iz zahvaćenog zgloba ili se morate podvrći liječenju kortikosteroidima.

Gdje god vam se kosti, tetive i ligamenti miču jedni uz druge, osobito u blizini zglobova, do­dirne točke zaštićene su vrećama ispunjenim tekući­nom koje se zovu burze. Svaka od preko 150 burzi u organizmu smanjivanjem trenja pomaže zglobo­vima funkcionirati bez teškoća kroz cijeli raspon prirodnih pokreta.

Kad se zglob previše upotrebljava, ili ostaje pod pritiskom ili napetošću tokom dužih vremenskih razdoblja, obližnja burza može se upaliti. Vreća ispuni dodatnom tekućinom, izazivajući pritisak na okolno tkivo. Trenutni znakovi su bol, često praćena upalom, oticanjem i osjetljivošću tog predjela.

Jedno od najčešćih mjesta koje burzitis pogađa jest rame, koje ima najveći raspon pokreta od svih važnih zglobova na tijelu. Bol se obično osjeća duž vanjske gornje strane ramena. Nelagoda izazvana burzitisom obično je najjača nakon noćnog spavanja i u pravilu će malo oslabiti sa uobičajenim aktivnos­tima. Ostala mjesta na kojima se burzitis obično javlja su laktovi, kukovi i koljena.

Burzitis se povezuje s aktivnostima pri kojima se naprežete, osobito kod fizičkih radnika i sportaša, kao i kod osoba koje inače sjede, pa naprežu organi­zam preko razumnih granica, iako ste možda u iskušenju da nastavite s aktivnostima zanemarujući bo­love, to nije dobra zamisao. Kronični burzitis koji se ne liječi može dovesti do stvaranja naslaga kalcija u inače mekim tkivima, što nekad izaziva trajno ogra­ničenje kretanja u zahvaćenom zglobu.

UZROCI

Neposredan uzrok burzitisa je u pravilu ozljeda ili pritisak koji je zglob pretrpio, što dovodi do upale burzalne vrećice. Profesionalni i amaterski sportaši podjednako prepoznaju burzitis u obliku bolnog ra­mena koje se javlja uslijed trčanja, bacanja i skakala ili pretjeranih zamaha rukom koji su česti u tenisu, košarci i kuglanju. Dizanje teških tereta, ponavljanje određene kretnje ili rad tokom dužih vremenskih razdoblja u neuobičajenim položajima također mogu dovesti do napadaja burzitisa.

LIJEČENJE

iako burzitis obično nestaje za nekoliko dana ili tjedana, morate poduzeti mjere da biste izbjegli daljnje naprezanje ili ozljedu.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Počtno liječenje u pravilu se sastoji od acetilsali-cilne kiseline (npr. Aspirina) ili nesteroidnih protu-upalnih lijekova. Ta sredstva protiv bolova obično i smanjuju upalu. Pomoću topline i ultrazvuka može se opustiti zglob i pospješiti obnavljanje tkiva.
Dijatermija (liječenje dubinskim grijanjem) pod vodstvom sportskog liječnika ili ovlaštenog fizioterapeuta ne samo da može ublažiti nelagodu i upalu izazvanu burzitisom, nego može i umiriti napetost mišića, živaca i tetiva.
Burzitis se može ponoviti, osobito ako se redovito upuštate u naporno vježbanje ili fizički rad. U takvim slučajevima liječnik će možda propisati liječenje kortikosteroidima, u obliku oralnog lijeka, kreme površinske primjene ili injekcija u oboljele zglobove. U težim slučajevima možda će biti nužno izvući tekućinu iz upaljenih i otečenih burzi hipodermičkom špricom kako bi se ublažio pritisak. U slučaju ustrajnih simptoma burze se mogu ukloniti kirurškim putem.

ALTERNATIVNI NAČINI LIJEČENJA

Burzitis obično prolazi sam od sebe uz mirovanje, ali u međuvremenu se bolovi i upala mogu ublažiti nizom različitih metoda.
AKUPUNKTURA
Osposobljeni stručnjak za akupunkturu može tretmanom postići brzo smirivanje bolova izazvanih burzitisom.
RAD NA TIJELU
Ozlijeđenom ili istegnutom zglobu treba mirovanje i imobilizacija da bi moglo doći do prirodnog zacjeljenja. Kratkoročno, masažom zahvaćenog predjela potiče se rad krvotoka i opuštaju okolni mišići. Nakon početnog liječenja, tjelovježba (poput joge) praktična je dugoročna metoda opuštanja i jačanja oboljelih zglobova.

KIROPRAKTIKA
Slijedeći konvencionalne metode ublažavanja bolova, kiropraktičar može upotrijebiti tehnike mobilizacije da bi ponovno uspostavio aktivni raspon pokreta nekog zgloba.
LIJEČENJE LJEKOVITIM BILJEM
Da bi se pospješio krvotok, smanjila upala i ublažila napetost mišića, stručnjak za ljekovito bilje mogao bi preporučiti tinkturu od 5 ml koja se uzima tri puta na dan i koja se sastoji od sljedećih trava: po 2 dijela vrbine (Salix spp.) kore, kore bekovi ne (Viburnum Opulus) i celerovog (Apium graveolens) sjemena, zajedno s jednim dijelom biljke Zanlhoxylum ame-ricanum.
Izmiješajte jednake količine lobelije (Lobelia inflata) i kore bekovine da dobijete tinkturu koju možete utrljati u mišiće prema potrebi da biste ublažili napetost povezanu s bolovima od burzitisa.
HOMEOPATIJA
Nakon procjenjivanja prirode boli izazvane burzitisom, homeopat vam može propisati kure Belladon-ne, Bryonie ili Rhus toxicodendrona.
PREHRANA
Preporuča se vitamin C (askorbinska kiselina), vitamin A i cink radi stvaranja kolagena koji izgrađuje tkiva i radi obnavljanja ozlijeđenih tetiva i tkiva burze. Dobri izvori vitamina C u prehrani su citrično voće i krumpir; ulje iz jetre bakalara dobar je izvor vitamina A. Osim toga, smatra se da vitamin E učinkovito pospješuje zacjeljivanje oštećenog tkiva. Slijedite preporuke osposobljenog stručnjaka za prehranu glede količina i trajanja tijekom uzimanja dodatnih količina vitamina. Još jedan pristup za koji se tvrdi da pomaže kod ponavljanih slučajeva burzitisa uključuje injekcije vitamina B12, koje će vam dali osoba osposobljena za pružanje zdravstvene zaštite.

PREVENCIJA

Zagrijavanje prije naporne tjelovježbe i hlađenje nakon vježbanja najučinkovitiji je način da se izbjegne burzitis i druga istegnuća koja pogađaju kosti, mišiće i ligamente.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.