Određivanje nivoa Kalcija

Namirnice bogate Kalcijem
Namirnice bogate Kalcijem
Namirnice bogate Kalcijem
Namirnice bogate Kalcijem

Kalcij je element koji sudjeluje u izgradnji kostiju, zubi itd. 98-99% kalcija u organizmu u kostima i zubima nalazi se u obliku hidroksiapatita. U plazmi je prisutan u tri oblika. Ioni kalcija važni su u prijenosu živčanih impulsa.

Mjerenje razine kalcija u krvi koristi se u dijagnostici i liječenju paratiroidnih bolesti, različitih oboljenja kostiju, bubrežnih oboljenja, urolitijaze i tetanije.

Referentne vrijednosti:

Muškarci i žene: 2,14 – 2,53 mmol/L

Povišene vrijednosti kalcija:

Povećanje klinički značajnog kalcija nastaje zbog povećane crijevne apsorpcije, zatim povećane resorpcije kostiju ili smanjenog bubrežnog izlučivanja, u primarnom i tercijarnom hiperparatiroidizmu, malignim bolestima, tumorima s metastazama u kostima, kod neoplazme u sarkoidozi, intoksikaciji vitaminom D, akromegaliji, dehidraciji.

Povećana koncentracija kalcijevih iona uzrokuje smanjenje neuro-muskularne podražljivosti i mišićnu slabost uz druge, složenije simptome.

Snižene vrijednosti kalcija:

Znatno smanjenje koncentracije iona kalcija uzrokuje mišićnu tetaniju.

U hipoparatiroidizmu, pseudohipoparatiroidizmu, nedostatku vitamina D, intestinalnoj malapsorpciji, kroničnoj bubrežnoj insuficijenciji, akutnom pankreatitisu, masivnoj transfuziji krvi, alkoholizmu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.