Pronađen gen čiji nedostatak izaziva šizofreniju

Šizofrenija
Šizofrenija
Šizofrenija
Šizofrenija

Rizik od šizofrenije obično iznosi jedan posto, ali na sjeveru Finske ta bolest se javlja tri puta češće nego bilo gdje u svijetu – istraživači tvrde da su pronašli gen čiji nedostatak može da izazove taj psihički poremećaj.

U jednoj oblasti u Finskoj, inače omiljenom skijaškom centru, postoje zabačene ruralne opštine koje je u 17. vijeku osnovalo 40 porodica, kaže Arno Paloti, genetičar na Institutu za molekularnu medicinu u Helsinkiju.

Svih 20.000 stanovnika, koji danas tamo žive, potiču iz tih porodica.

“Otišli smo u oblast u kojoj se bolest češće javlja i gdje je genetska pozadina neobična. Tamo smo imali jedinstvenu priliku da bolje istražimo i shavtimo šizofreniju”.

Paloti je sa svojim kolegama u genotipu tamošnjih stanovnika tragao za genima koji, u poređenju sa drugim ljudima, češće nedostaju. Pronašli su jedan: gen “TOP 3 beta”. Zahvaljujući tom genu tijelo može da proizvede istoimeni protein.

On utiče na genetski materijal u ćeliji, a očito i na razvoj psihičkih poremećaja u mozgu. Ljudi bez tog gena i proteina češće obolijevaju od šizofrenije, ne samo u Finskoj, nego širom svijeta.

“Taj gen nikada ne bismo pronašli da smo istraživali ljude različitog etničkog porijekla u velikim gradovima” – napominje Paloti.

Osobe sa šizofrenijom pate od halucinacija, njihov govor i misli su nepovezani. Ako se bolest dijagnostfikuje rano, dok se pacijenti još nisu potpuno povukli u svoj svijet fantazija, lijekovi mogu da pomognu.

Naučnici su se pitali zašto je baš taj gen povezan sa šizofrenijom. I onda je stiglo elektronsko pismo.

Biohemičari sa Univerziteta Vircburg već godinama istražuju taj gen i njegov protein. Bili su oduševljeni kada su na internetu saznali za Palotijevo otkriće.

Dva istraživačka tima odlučila su da ubuduće sarađuju i porede podatke. Kockice su se sklopile: ako u jednoj ćeliji nedostaje protein TOP 3 beta, dramatično raste vjerovatnoća od obolijevanja.

Naučnici planiraju da ubuduće otkriju i šta se tačno dešava u ćeliji kada nema proteina i zašto onda ti procesi mogu da izazovu šizofreniju.

Ono što gen takođe čini interesantnim jeste njegovo direktno susjedstvo: dio je veće grupe gena. Jedan od njegovih “partnerskih gena” jeste gen FMRP – i to utiče na psihički poremećaj po imenu “sindrom fragilnog x”.

Riječ je o mentalnom poremećaju, koji se, između ostalog, ispoljava i u autizmu.

U spektru psihičkih poremećaja koji su naučnici definisali šizofrenija i autizam nalaze se jedan naspram drugom. Zavisno od toga koji od ta dva proteina nedostaje u ćeliji dolazi do jednog ili drugog poremećaja.

Obje bolesti time bi genetski bile jedna s drugom povezane i time se često zajedno pojavljivale. Najnovija istraživanja potvrđuju tu teoriju.

Postoje podaci koji nisu objavljeni, a koji pokazuju da “sindrom Fragilnog x” predstavlja faktor rizika za obolijevanje od šizofrenije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.