Zašto jesti mango svaki dan?

Mango
Mango
Mango
Mango

Mango je izuzetno zdravo voće, a iz tog razloga ga se isplati jesti svakog dana! Ovo voće je paket hranjivih sastojaka i vitamina, a možete ga dodati raznim obrocima.

Ne sadrži masti, kolesterol, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži vrlo malo kalorija. Evo nekoliko razloga zašto jesti mango svaki dan!

Jača i štiti imunitet

Ako želite učiniti nešto za svoj imunitet, uključite mango u svakodnevnu prehranu. Mango je pun beta-karotena, a daleko najučinkovitija konverzija u vitamin A je upravo iz beta-karotena – snažan antioksidant koji će štiti organizam od upala.

Sprječava rast stanica raka

Zbog visoke razine vitamina i antioksidanata, mango se pokazao odličan za prevenciju karcinoma. Mango je učinkovit u sprječavaju rasta stanica raka debelog crijeva i dojke. Pokazala je to studija stručnjaka s Texas AgriLife Researcha, koji su proučavali pet najčešćih vrsta manga koje su dostupne u SAD-u. Studija je proučavala utjecaj ekstrakta polifenola manga na karcinomima debelog crijeva, dojke, pluća, prostate i leukemije. Polifenoli su prirodne supstance koje se nalaze u biljkama, a povezane su s raznim dobrobitima po pitanju zdravlja.

Uklanja probavne tegobe

Bogat je dijetalnim vlaknima, zbog toga se preporučuje u slučaju usporene probave. Ovo voće sadrži i probavne enzime koji smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.

Poboljšava rad mozga

Mango je pun vitamin B6, koji je odgovoran za funkcioniranje živčanog sustava i mozga. Štoviše, vitamin B6 pomaže u formiranju nekoliko neurotransmitera u mozgu, odgovornih za zdrav i miran san te utjeće na raspoloženje. Amino kiselina glutamin iz manga jača koncentraciju i poboljšava memoriju.

Pomaže kod anemije

Zbog visokog udjela željeza, mango se preporučuje svima koji pate od anemije, a posebno trudnicama i ženama u menopauzi. Trudnice, kojima su liječnici propisali dodatke prehrani sa željezom mogu dio svojih potreba za ovim elementom zadovoljiti jedući ukusni mango.

Štiti kožu

Mango je učinkovit za rješavanje problema začepljenih pora na koži. Ako imate problema s aknama, konzumacija manga će vam koristiti. Uklonite pulpe manga i primjenite na koži oko 10 minuta prije pranja. To će učiniti kožu mekom i sjajnom.

Bolji seks

Vitamin E koji je obilno prisutan u mangu pomaže pri reguliranju spolnih hormona i jača seksualni nagon.

Protiv dijabetesa

Nedavna studija, predstavljena na kongresu Federacije američkih udruženja za eksperimentalnu biologiju, pokazala je kako se životinjama koje su svakodnevno (kroz period od 12 tjedana) konzumirale deset grama smrznutog i dehidriranog manga, snizio nivo šećera u krvi. Ovo otkriće bi moglo pomoći pacijentima s dijabetesom u kontroli glukoze u krvi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.