Meditacija kao antidepresiv

Meditacija
Meditacija
Meditacija
Meditacija

Samo 30 minuta dnevno meditiranja, ublažava simptome tjeskobe i depresije, pokazali su rezultati čak 47 kliničkih istraživanja. Komparativna istraživanja potvrdila su pretpostavke naučnika da osobe, koje na ovaj način stiču unutrašnji mir, imaju efekat kao da uzimaju redovno antidepresive, istakao je profesor dr Martin Perkins s Univerziteta “John Hopkins”, institucije koja je rukovodila projektom.

Naučnici su proučavali promjene simptoma kod osoba koje su patile od različitih zdravstvenih problema. Analizirali su ponašanje onih koji pate od nesanice i fibromijalgije (hroničnog oboljenja koje karakteriše specifičan bol u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima, umor). Tek manji broj ispitanika patio je i od nekih mentalnih bolesti.

Nakon upražnjavanja molitve i meditacije, kao relaksacionih tehnika, ispoljili su se pozitivni rezultati kod pacijenata s blažim oblikom depresije ili tjeskobe, kao i kod dijabetičara, srčanih bolesnika, hroničnih bolesti zavisnosti.

Ciklus je trajao osam sedmica, učestovalo je čak 3.515 učesnika, a pozitivne efekte je u punom smislu pokazivao i nakon šest mjeseci po završenom istraživanju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.