Pogrešna upotreba aspirina

Pogrešna upotreba aspirina
Pogrešna upotreba aspirina

Aspirin je derivat salicilne kiseline i djeluje kao analgetik, antipiretik, antiinflamatorik, antireumatik. Također, inhibira agregaciju trombocita jer utiče na biosintezu tromboksana  pa je stoga i antitrombotik. Svoje analgetsko i antipiretsko djelovanje ostvaruje u dozi od  300-500 mg, a antitrombotsko u dozi od 100-180 mg te se stoga često  koristi u prevenciji  infarkta srca kod osoba koje imaju rizik od nastajanja tromba.

Kako aspirin ima i svojstvo da onemogućava koagulaciju krvi, jer inhibira tromboksan prostaglandine, koji u normalnim uslovima vežu molekule trombocita radi pravljenja ugruška na otvorenom ili oštećenom krvnom sudu ili povrijeđenom tkivu, dugoročno se koristi u manjim dozama za prevenciju infarkta miokarda, moždanog udara ili stvaranja krvnih ugušaka kod osoba koje su izložene tom riziku. Utvrđeno je da se manje doze aspirina mogu dati neposredno nakon srčanog udara da bi se smanjio rizik od narednog udara ili smrti srčanog mišiića zbog svojstva razrjeđivanja krvi.

Statistike međutim pokazuju da skoro 10 posto pacijenata kad je riječ o prevencije kardiovaskularnih bolesti pogrešno koriste tablete aspirina. Nalazi objavljeni u časopisu Journal of American College of Cardiology otkrilo je da više od 72 posto pacijenata nije imao zadovoljavajuće varijable koje su trebale biti zadovoljene prilikom korištenja aspirina kao prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Za potrebe studije istraživači su ispitali uzorke od 254.339 pacijenata, koji su liječeni u 119 kardioloških ordinacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Pacijenti su koristili aspirin u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, iako to nije bilo potrebno za sve njih.

– Najvažnije tokom istraživanja je bila činjenica da postoje ljudi koji vjeruju da će uzimajući aspirin zaštiti sebe od srčanog udara iako im aspirin kao takav nije od pomoći i čak što više škodi njihovom zdravlju – kaže dr. Francisco Lopez-Jimenez, iz Klinike Mayo iz Rochesterua u Minnesoti, koji nije bio uključen u ovu studiju, putem programa Medscape.

Nadalje, naučnici su predložili da Američka asocijacija ljekara utvrdi parametre prema kojima bi se mogla izračunati koristiti, ali i rizik pojedinca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.