Implant e-Dura pruža nadu paralizovanim osobama

E-dura
E-dura

Švicarski znanstvenici stvorili su implant za koji se nadaju da će pružiti paraliziranim ljudima šansu da ponovno hodaju. Do sad su testovi na miševima bili uspješni, što znači da bi eksperimenti s ljudima trebali početi uskoro.

Riječ je o mekanom, rastegljivom uređaju nazvanom e-Dura, koji su stvorili stručnjaci Tehnološkog instituta u Lausanni.

On je dizajniran tako da se ponaša kao “most” između dva kraja oštećene leđne moždine i propušta električne impulse i lijekove. Nazvan je po materiji dura, debeloj membrani koja okružuje mozak i leđnu moždinu. Zbog mekoće i fleksibilnosti, ovaj trakasti implant od silikona i zlata ne izaziva zapaljenja i odbacivanje organizma u kontaktu s kralježnicom tkivima.

Kako bi zlato učinili elastičnijim, znanstvenici su ga istanjili do debljine od svega 35 nanometara.

“Leđna moždina se širi i opušta”, kaže profesor Stefani Lakur. “Ako je riječ o tvrdom i Nesavitljivi materijalu, trenje može izazvati zapaljenja”.

Impantate imitira mehanička svojstva živog tkiva i simultano prenosi električne impulse i farmakološke tvari s malim rizikom od oštećenja. U ranijim pokušajima slični implanti su izazivali odbacivanje “stranog tijela” i morali biti uklonjeni.

Švicarski znanstvenici se nadaju da će e-Dura moći trajati i do 10 godina prije nego što joj bude potrebna zamjena.

Istraživači su omogućili paraliziranim štakorima da prohodaju, uz pomoć električne i kemijske stimulacije. Njihovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu Science Journal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.