Imaju više vitamina C od narandže

Paprike
Paprike

Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovno posežemo za narandžama. Ovaj citrusni plod uistinu je dobar izvor tog vitamina (53 miligrama u 100 grama) što osnažuje imunitet tijela i pomaže nam boriti se protiv sezonskih prehlada. No, u prirodi ima sličnih namirnica koji nude i više od toga.

Crvena i žuta paprika

Trebate li ‘fiks’ vitamina C posegnite za paprikama. Stotinu grama crvenih i žutih paprika krije 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici, i četiri puta više od narandže.

Brokula

Trebate dodatnih poticaja za uživanje u ovom zelenom povrću? U 100 grama nasjeckane brokule nalazi se oko 90 miligrama vitamina C, piše Dnevnik.hr.

Kelj

Svježi listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U 100 grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata, te vlakana.

Guava

Nevjerovatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama tropskog voća guave. Preporučuje se guavu konzumirati u svježem obliku jer pripravci poput sokova u sebi nemaju jednaku vitaminsku vrijednost kao svježi plod.

Kivi

Zeleno ‘dlakavo’ voće svakako uključite u svoju prehrambenu rutinu, jer stotinu grama krije oko 90 miligrama vitamina C.

Cvjetača

Ne zaboravite niti na cvjetaču! Ovo prilagodljivo povrće koje možete jesti sirovo, ali i u nizu različitih jela, ima otprilike 70 miligrama vitamina C u stotinu grama.

Papaja

U stotinu grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor prehrambrenih vlakana, vitamina A i folata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.