Stariji teže skidaju kilograme!

Gojaznost
Gojaznost

Svi smo osjetili onaj neugodni trenutak kada je vaga pokazala ne tako ugodne brojke. Nije nikakva tajna da sa 35 ili 55 godina teže održavamo formu, za neke od nas to djeluje kao bitka kojoj se ne nazire kraj.
Kako je sve počelo? Možda još u studentskim danima kada se živjeli na pici, pivu i koka-koli. Ili kada ste u 30-im više bili posvećini karijeri nego svom zdravlju.

Dajemo vam prave razloge zbog čega je u ovim godinama deset puta teže skinuti, nego dobiti kilograme.

Ne spavate dovoljno

San je temelj zdravog života. Ukoliko ne spavate dovoljno vaš imunološki sustav slabi, metabolizam se usporava, a kilogrami se gomilaju. Sada kada vam radno vrijeme počinje od osam ili pola osam, a uz obiteljske obveze, vrtić i školu onih čuvenih osam sati sna vam djeluju kao bajka koju nikada nećete dosegnuti. U isto vrijeme ishrana je bogata obično nezdravim namirnicama, šećerom i trans-mastima. Radite do kasno, legnete još kasnije, a ujutro opet ista priča. Umor izazvan nedostatkom sna zapravo umanjuje vašu želju za zdravim stilom života, pa su stoga manje šanse da ćete večerati salatu sa kupusom i svježom ciklom.

Kako stručnjaci kažu, više sna vam neće pomoći izgubiti kilograme, ali manjak će učiniti da ih dobijete. Zapravo, jedna studija je pokazala da nedostatak sna čini da vaš mozak upravo žudi za visokokaloričnom hranom.

Metabolizam nije isti

I to jednostavno morate prihvatiti. Dok ste bili mlađi mogli ste pojesti i nekoliko krofnica i čokoladica, a da se to nigdje “ne zalijepi”. Sada je posve drugačija situacija.

Prema riječima čuvenog Dr. Oza vaš metabolizam svake dekade nakon 40. godine uspori pet puta.

Tada više ne možete trošite kalorije kao nekad. Ipak, mnogi stručnjaci tvrde da rješenje postoji, a to je da sa dnevnog jelovnika skinete 100 kalorija. Iako se ne čini mnogo, na godišnjoj razini to je potencijalnih deset kilograma manje (ili više). Za početak izbjegavajte mesne prerađevine, majonezu, teške preljeve za salate (radije ih pravite sami), zrele sireve i jaku, začinjenu hranu.

Stalni osjećaj gladi

I za ovo zahvalite svojim hormonima. Poslije 40. razina estrogena opada što izaziva promjene u štitnoj žlijezi, ali i u šećeru u krvi. Dolazi do gubitka mišićne mase, što zapravo znači da slabije sagorijevanje masti. Iako ne možete promijeniti razinu hormone, možete ubalžiti ove efekte, i to tako što ćete nezdravu hranu zamijeniti namirnicama bogatim vlaknima, kao što su integrane žitarice i mahunarke.

Gubitak mišićne mase

Vjerojatno ste već čuli da su mišići teži od sala, a oni sagorijevaju tri puta više kalorija. Ovo je povezano s razinom testosterona koji s godinama opada.

Kako ćete se boriti protiv ovog problema?

Treningom! Svakim kilogram mišića ubrzat će vaš metabolizam i pomoći vam da sagorite više kalorija tijekom dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.