Discus hernia

Discus hernia
Discus hernia
Discus hernia
Discus hernia

Hernija intervertebralnog diska je bolest kada disk iz svog normalnog položaja, između dva kralješka, sklizne i pritisne korjenove živaca koji iz nje izlaze. Najčešći simptom su bolovi na mjestu pritiska sa širenjem u inervacijsko područje korjena živca (najčešće uzduž noge). Nije preporučljivo intenzivno bavljenje sportom, već rekreativno i to vrstom koja ne opterećuje lumbalni dio kralješnice.

Bol u donjem dijelu leđa, koja se često naziva križobolja, često pogađa modernog čovjeka. Otprilike 80% odraslih osoba će bar jednom u toeku života iskusiti ovu bol, a kod 14% pacijenata bol traje najmanje dvije sedmice. Ovo je jedan od najčešćih razloga za traženje liječničke pomoći i bolovanja.

Bol se najčešće javlja kod osoba između 20 i 40 godina, ali je u starijih bolesnika intenzivnija. Radna mjesta koja predstavljaju velik rizik za pojavu ovog stanja su ona koja uključuju podizanje, savijanje tijela, okretanje, dosezanje visoko postavljenih objekata. Budući pogađa mnogo osoba, na tržištu postoje razni proizvodi za liječenje, a u narodu razne preporuke. Postojanje višestrukih medicinskih pristupa liječenju pokazuje kako ne postoji jedan najbolji pristup. Određene terapije pokazale su se neučinkovite: trakcija, mirovanje u krevetu, korzeti, lokalne kreme i gelovi, toplinska terapija i određeni tipovi masaže. Važno je znati kako se uprkos velikoj neugodnosti 90% pacijenata spontano oporavlja najduže u roku od četiri sedmice, a svega 5% je onesposobljeno duže od tri mjeseca te se tada govori o hroničnoj boli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.