Cijepljenje u trudnoći

Cijepljenje u trudnoći
Cijepljenje u trudnoći

Cijepljenje

Cijepljenje je izvanredno značajna preventivna mjera kojom se, stvaranjem aktivnog imuniteta štiti organizam od određene infektivne bolesti. Ova metoda prevencije doživjela je svoj procvat krajem prošlog i u prvoj polovici ovog stoljeća kada su protiv mnogih, vrlo opasnih infektivnih bolesti otkrivene bezopasne a vrlo uspješne cjepiva, zahvaljujući kojima je patološki značaj tih bolesti znatno smanjen a same bolesti izgubile su svoj značaj.

Neke od njih gotovo su iskorijenjene (variola). I pored svih novih dostignuća i otkrića cijepljenje je i danas u suvremenoj medicini ostala kao izvanredna, nezaobilazna i obvezna preventivna mjera u zaštiti od infektivnih bolesti. Ova mjera primjenjuje se već u ranom djetinjstvu (BCG cjepivo, cjepivo protiv hripavca, protiv difterije, ospica, poliomielitisa).

Kao materijal za cijepljenje koriste se uginuli, umrtvljeni ili uzročnici bolesti vrlo oslabljene virulencije, na čije unošenje u organizam nastaje obrambena reakcija stvaranja imuniteta. Na taj način organizam je zaštićen od bolesti protiv koje je cijepljen.

Iako se cijepljenje po pravilu vrši u dječjem uzrastu, u izvjesnim prilikama ukaže se potreba za cijepljenjem odraslih, među kojima mogu biti i trudnice. U takvoj situaciji postavlja se pitanje da li se trudnice mogu bez opasnosti po plod cijepiti. Odgovor je negativan, jer se smatra da je zbog mogućnosti intrauterinog oštećenja začetka, odnosno kasnije ploda, cijepljenje u trudnoći kontraindicirano. To osobito vrijedi za prve mjesece trudnoće dok još nije dovršena organogeneza.

Posebno je kontraindicirana primjena ove preventivne metode ako se u cijepljenju koristi živo cjepivo. Zbog toga, u slučaju da postoje ozbiljni razlozi zbog kojih se cijepljenje trudnice mora izvršiti u ranoj trudnoći, treba istovremeno uraditi i prekid trudnoće kako bi se izbjeglo moguće intrauterino oštećenje začetka, odnosno ploda i rađanje za život manje sposobnog novorođenčeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.