Da žene češće doje djeca bi bila zdravija

Dojenje
Dojenje

Što više žena doji svoju djecu najmanje 4 mjeseca nakon poroda , uštede u zdravstvu bile bi značajne i brojale se u milijunima dolara.

Ne treba zanemariti niti zdravstvene dobrobiti za majku i dijete, poručuju znanstvenici u Velikoj Britaniji.

Istraživanja pokazuju da je čest slučaj ‘sramote’ ako zena doji bebu na javnom mjestu, prihvaćanje zamjenske mliječne formule kao normalan i zdrav način hranjenja bebe i nedostatak znanja i iskustva u dojenju zabrinjava zdravstvene djelatnike, tvrdi Subhash Pokhrel, zdravstveni ekonomist sa Sveučilišta Brunel u Londonu, koji je vodio studiju.

Ako bi 75 posto britanske djece bilo dojeno, umjesto trenutnih 25 posto, država bi uštedjela nevjerojatnih 9,6 milijuna dolara koji odlaze na liječenje crijevnih problema kod nedonoščadi. Autori nove studije tvrde i da nije zanemariva činjenica da majke koje doje svoju djecu imaju manji rizik od obolijevanja od raka dojke.

Broj žena koje doje u Velikoj Britaniji se povećao sa 62 posto na 81 posto u posljednjih 20 godina, ali samo polovica žena koje su započele s dojenjem će ‘izdržati’ šest tjedana ili dulje, tvrdi Pokhrel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.