Uzroci hormonalnog disbalansa

Hormonalni balans
Hormonalni balans

Kontinuirano debljanje, mas­ne naslage na stomaku, pad libi­da, hronični umor, tjeskoba, de­presija, nesanica, problemi sa probavom, glavobolje, jako znojenie i akne samo su neki od simptomakoji mogu upućivati na po­remećen nivo hormona u tijelu.

Krivci za hormonalni disba­lans su brojni, ali su među vo­dećima trudnoća, menopauza, stres, loša prehrana te premalo spavanja i tjelovježbe. Iako se kod žena najčešće pojavljuje u četrdesetim i pedesetim, a sve češće i u tridesetima, do poremećaja nivoa hormona može doći u bilo kojem periodu živo­ta. To je, tvrde stručnjaci, usko povezano sa savremenim stilom života i prehranom, ali i s izloženošću ksenoestrogenima, otrovnim hemikalijama u koz­metici, koje oponašaju djelova­nje estrogena.

Iza nekontroliranog debljanja često se krije neprimijećena otpornost na inzulin. Mogu po­moći promjene u prehrani iz­bacivanje prerađene hrane, šećera i bijelogbrašna. Na znak za uzbunu reagira i gušterača te počinje skladištenje masnoće, posebno na stomaku i leđima.

Bez dovoljno sna smanjuje se i proizvodnja spolnih hormona, što rezultira padom libida. Ali, poremećaj spavanja i hormoni često se vrte u začaranom krugu pa je tako krivac za nesanicu ne­rijetko povećan nivo hormona stresa kortizola, ali i premalo hormona progesterona zbog čega mnoge žene ne mogu zas­pati uoči mjesečnice. Smanjena sposobnost učenja i pamćenja, također, može upućivati na ne­prestano visok nivo kortizola, što je posljedica hronične izlo­ženosti stresu.

Umor i iscrpljenost mogu bi­ti znak niskog nivoa hormona štitnjače, a izgledi da patite od hipotireoze još su veći ako je umor praćen i iznenadnim de­bljanjem te ste u kratko vrijeme dobili pet-deset kilograma, koj­ih se ni dijetama ni vježbom ne možete riješiti. Na nizak nivo hormona štitnjače upućuju i us­porene mentalne funkcije i sma­njen broj otkucaja srca te uspo­ren metabolizam i zatvor.

Šetnja, više voća, manje šećera

Teškoćama koje prate promjene nivoa hormona, pogoduje smanjena fizička aktivnost, prehrana bogata mastima, pušen j e i alkohol, koji mogu pridonijeti bržem razvoju bolesti, poput di­jabetesa tipa 2, povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti pa i srčanog i moždanog udara. Kod muškaraca može doći do po­većanja prostate, a kod žena se mogu pojaviti bolesti dojki, osteopenija i osteoporoza.

Značajno sebi možete pomoći i minimalnim pomacima bu­dite aktivniji, šetajte barem pola sata na dan, smanjite šećer, a prehranu obogatite s više voća i salata, prednost dajte kuhanim obrocima, smanjite unos kafe i prestanite pušiti.

Estrogen

Pretilost može biti znak povišenog nivoa estrogena, koji može povećati rizik od raka dojke i maternice. Kod viška estrogena izbjegavajte hranu s litoestrogenima.

Testosteron

Pad libida u predmenopauzi upućuje na smanjen nivo testosterona.  Kod pada libida jedite kamenice i sjemenke susama.

Melatonin

Loš san i depresija mogu biti znak  niskog nivoa melatonina. Može pomoći uziman je pet miligrama melatonina dva sata prije spavanja.

Grelin i leptin

Žudnja za hranom i preje­danje mogu biti znak da hor­mon grelin, koji mozgu daje znak da ste gladni, i hormon, leptin, koji šalje signal da ste siti, ne rade sinhronizirano. Dobro se naspavajte, jer premalo sna povećava nivo grelina i snižava nivo leplina za 15 posto.

Hormoni štitnjače

Debljanje, depresija i umor znak su manjka, dok tjeskoba, lupanje srca, pretjerano znojenja i proljevi mogu upućivati na previše normona štitnjače. Kod hipotireoze može pomoći terapija.

Kortizol

Oslabljen imunitet te go­milanje masnih naslaga na sto­maku mogu biti posljedica stalno povišenog nivoa hor­mona stresa kortizola. Kada ste pod stresom, zatvorite oči te dvije do tri minute duboko dišite, držeći jednu ruku na prsima, a drugu na stomaku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.