Cijepljenje protiv ospica je obavezno

Cijepljenje protiv ospica
Cijepljenje protiv ospica

Ko se ne smije cijepiti?

U najvećoj opasnosti od ospica su mala djeca, kao i ona koja boluju od neke teške bolesti (npr. leukemija) i ne smiju se cijepiti. Sva ostala djeca moraju biti cijepljena jer u suprotnom su izložena ozbiljnim problemima pa čak i smrtnom ishodu.

Simptomi

Nakon sedam do 14 dana od izloženosti virusu obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj, poput laveža, i upala očne spojnice (konjunktivitis). Javlja se bol u grlu i iscjedak iz nosa. Nekoliko dana poslije prvih simptoma, na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege.

Točkice nalikuju zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan-dva poslije pojavi se i specifičan osip po koži, počinje na čelu i ispod uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven, u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka (do 40 stupnjeva).

Osip poslije postaje poput malih crvenih kvržica uz lagani svrbež. Kvržice mogu i krvariti. Bolesnik može biti osjetljiv na svjetlo. Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično tri do pet dana.

Liječenje

Olakšanje simptoma može se postići odmorom u krevetu i uzimanjem lijekova za snižavanje temperature (Lupocet). Ne postoji specifično liječenje ospica. Lijekovi za snižavanje temperature (Lupocet) mogu sniziti temperaturu i smanjiti bolove u mišićima. Potrebno je bolesnika njegovati, dati mu dovoljno tekućine (mlaki čaj i juha), omogućiti mu odmor u lagano zamračenoj prostoriji.

Komplikacije

Encefalitis se pojavljuje u jednom od 2000-3000 slučajeva kad su u pitanju ospice. Bakterijska infekcija može izazvati upalu srednjeg uha, bronhitis ili upalu pluća. Ako se encefalitis pojavi, vrlo je ozbiljna komplikacija s mogućim smrtnim ishodom (CIJEPITE djecu da se ovo ne desi). Hemoragične ospice su rijetka komplikacija i uzrokuju krvarenje.

Liječniku se svakako treba obratiti u slučaju ako se pojavi bol u uhu, produktivni kašalj, ako se jave grčevi (konvulzije) ili ako se simptomi ne počnu ublažavati nakon tjedan dana. Ospice mora dijagnosticirati liječnik. Simptomi koji zahtijevaju hitnu intervenciju uključuju grčeve i generalizirano krvarenje (CIJEPITE djecu da se ovo ne desi).

Kako spriječiti pojavu ospica?

Kako se ospice ne bi dobilo, potrebno je provesti rutinsko cijepljenje djece u dobi od 15 mjeseci MRP cjepivom koje sprječava infekciju. Druga MRP imunizacija (cjepivo) sada se daje u prvom razredu osnovne škole (ili prigodom upisa).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.